fbpx

Az LMP a Velencei-tó természetkárosítása miatt tesz feljelentést

„A Velencei-tó természetes környezetének megóvása érdekében feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen a Büntető Törvénykönyvbe ütköző természetkárosítás kísérletének bűntette miatt” – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A zöldpárt politikusa felidézte, hogy Gárdony-Agárd önkormányzata a napokban úgy döntött, módosítja a helyi építési szabályzatot és szabályozási tervet. A módosításokkal lehetővé válik, hogy a zöld felületek 30 százalékát be lehessen építeni, akár 10 méternél is magasabb épületekkel. A változtatás többek között olyan népszerű, sokak – ezrek – által látogatott strandokat is érint, mint a Napsugár, a Park, vagy a Sirály – hívta fel a figyelmet Schmuck Erzsébet.

Az LMP társelnöke szerint egyértelmű, hogy a vízparti ingatlanokra vonatkozó tervezet, és a már megvalósított változások a Velencei-tavat közvetlenül érintik. Hozzátette, hogy a Velencei-tó esetében eddig süket fülekre talált a tópart beépítése, magánosítása, természetes környezetének tönkretétele elleni tiltakozás, és „a helyi vezetés eltökélt, újult erővel folytatja természetkárosítást”.

„A köz érdekének háttérbe szorítása, a természetes vizek, vízpartok tönkretétele, a zöld felületek lebetonozása és magán célokra való hasznosítása a Balaton után elérte a Velencei-tavat is. Ezt a folyamatot meg kell állítani, minél előbb, amikor még nem visszafordíthatatlan” – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet.

Az LMP-s politikus emlékeztetett rá, hogy a Velencei-tó teljes területe a törvény erejénél fogva országos védelem alatt áll, míg a Velencei-tó fürdésre nem használt része Natura 2000 terület, egyedülálló természeti értékekkel. „Az egész tó kizárólagos állami tulajdon, a tó közvetlen parti sávja nem magánosítható” – tette hozzá.

Schmuck Erzsébet szerint a helyi építési szabályzat módosítása szembemegy ezekkel az előírásokkal, továbbá a vízparti telek magántulajdonba juttatása veszélyezteti a Velencei-tó megfelelő ökológiai állapotában való megőrzését és fenntartását.

„A tóparti beruházások, fejlesztések, építkezések alkalmasak az ökoszisztéma megbontására, magyarán tökre tehetik a tavat és élővilágát. Különösen azáltal, hogy a tavat fenyegetik a klímaváltozással összefüggő, kiszáradással fenyegető kockátok is” – jelentette ki a zöldpárti politikus. Azt is mondta: egyértelmű, hogy az önkormányzat döntése a kockázatokat nem csökkenti, hanem kimondattan növeli, és aligha vitatható, hogy a majdani építkezések és a várhatóan növekvő látogatószámból fokozódó környezetterhelés csak ronthat a helyzeten.

Schmuck Erzsébet kiemelte: a köztulajdon beépítése, magántulajdonba adása helyett alapvetően az ökológiai szempontokat követő vízgazdálkodásra, a nádasok, a természetes partszakaszok védelmére volna szükség ahhoz, hogy a tó egésze a rekreációs célokat szolgálni tudja.

Az LMP társelnöke arra kéri az önkormányzatot, hogy a lehető leggyorsabban gondolja át, mit és hogyan kíván cselekedni a Velencei-tó ügyében, illetve vonja vissza a helyi építési szabályzat módosítását, amíg nem okoz helyrehozhatatlan károkat.

Security Check Required

No Description

Egy hete írtuk meg, hogy miközben a közvélemény és a politika eddig inkább a Balatonnal volt elfoglalva, egy építési szabályzat módosításával lehetővé vált, hogy beépíthetőek legyenek Gárdony part menti strandjai. A gárdonyi önkormányzat hivatalos indoklása szerint azért volt szükség az építési szabályzat módosítására, mert vécéket, zuhanyozókat szeretnénk építeni a kérdéses területeken. A Civilek a Velencei-tóért csoport szerint is szükség van vizesblokkokra egy strandon, de aggódnak amiatt, hogy az átminősítéssel megnő a telkek beépíthetőségének aránya.

Augusztus elején a Jövő TV ott járt a tiltakozók egy demonstrációján:

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Szanyi Tibor: Hatalmasakat sikongatva örülnék, ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben

A Jövő TV Reflektorban című műsorának vendégeként Szanyi Tibor, az ISZOMM alapítója, alelnöke és miniszterelnök-jelöltje öt egyperces és öt villámkérdésre válaszolt.

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Legújabb podcastünk

audio

Öncélú katasztrófaturizmus vagy egy vallási témájú művészfilm a Mindig az ördöggel?

Az biztos, hogy mély nyomot hagy a Netflix új filmje, már csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz értelemben.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,407lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Jön a nagy SzFE vita, regisztrálj most!

Egy asztalnál Molnár Áron NoÁr és Bódi Ábel.