fbpx

Kirúgták az Index főszerkesztőjét

Körülbelül egy hónappal ezelőtt került a nyilvánosság elé, hogy veszélyben van az Index függetlensége. Azóta már ketten is lemondtak az Index.hu Zrt. vezérigazgatói posztjáról, valamint a lap főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak is felmondták a lapigazgatói tagságát.

Szerdán pedig újabb fordulat jött az ügyben, ugyanis Bodolai László, a lap igazgatóságának elnöke közleményben jelentette be: “az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését.”

Így Magyarország egyik legnagyobb online médiumának főszerkesztői pozíciója egyelőre betöltetlen marad. Bodolai döntését azzal indokolta, hogy “az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről”.

Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke továbbá azt is bejelentette, hogy a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel. A mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is, amire azért volt szükség, mert az igazgatóságból múlt héten távozott a stratégiai partner, az Indamédia két vezetője.

Sztankóczy András korábban a Heti Válasz újságírója volt, illetve friss igazgatósági tagsága előtt a Válasz Online szerkesztőségének tagjaként dolgozott. Mint a Válasz Online közleményéből kiderül, a szerkesztőség is csak most értesült kollégájuk távozásáról.

„Mi, a Válasz Online szerkesztőségének tagjai néhány órával ezelőtt értesültünk arról, hogy Sztankóczy András kollégánk távozik tőlünk és az Index.hu Zrt. igazgatóságának tagja lesz. Döntését tiszteletben tartjuk, lépése azonban lapunk életét és jövőjét semmilyen módon nem befolyásolja. Csapatunk – előfizetőinknek köszönhetően – továbbra is saját útját járja: propaganda- és bulvármentes lapot készítünk”közölte a Válasz Online a szerkesztősége.

Dull Szabolcs közleményben reagált

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni”írta az Index szerkesztőségnek eljuttatott közleményében Dull Szabolcs.

Az Index szerkesztősége kiállt Dull Szabolcs mellett

„Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni” – olvasható az Index szerkesztőségi állásfoglalásában.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Szanyi Tibor: Hatalmasakat sikongatva örülnék, ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben

A Jövő TV Reflektorban című műsorának vendégeként Szanyi Tibor, az ISZOMM alapítója, alelnöke és miniszterelnök-jelöltje öt egyperces és öt villámkérdésre válaszolt.

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Greenpeace levélküldő kampányt indít Orbán Viktornak

A szervezet azt várja a miniszterelnöktől, hogy „ne halogassa tovább” az érdemi klímavédelmi intézkedések megtételét itthon.