Bencsik János feljelentést tett, de szerinte Kásler Miklós a politikai felelős

„Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tettem az Országos Rendőr-főkapitányságon” – közölte a független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

Bencsik János szerint a Kínából érkező, „egészségügyi használatra alkalmatlan védőfelszerelések súlyosan veszélyeztetik az egészségügyben dolgozók életét, testi épségét”. Bejegyzésében azt írta:

„Miközben a világon tömegével küldik vissza a bevizsgálások során silány minőségűnek ítélt maszkokat, köpenyeket és egyéb felszereléseket, a magyar kormányban az alapos bevizsgálás fel sem merül. Ehelyett tétlenül szemlélik, ahogy orvosaink, ápolóink és szociális munkásaink megfelelő védelem híján életük kockáztatásával harcolnak a gyilkos kórral.”

A független képviselő Kásler Miklós minisztert tartja politikai felelősnek a kialakult helyzet miatt.

„Hogy a büntetőjogi felelősség ki(ke)t terhel, azt a hatóságok feladata kideríteni. A feljelentést ismeretlen tettesekkel szemben tettem, hogy a gyanúsítottak minél szélesebb körű kihallgatására legyen lehetőség” – tette hozzá a képviselő.

Bencsik János arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szerint minden magyar munkavállalónak joga van a biztonságos és egészséges munkafeltételekhez. A képviselő úgy fogalmazott: ha megfelelő védőfelszerelés hiányában az érintett egészségügyi és szociális dolgozóknak ez nem biztosított, az kimeríti a bűncselekménynek minősül.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hetekben személyesen is volt alkalma „meggyőződni arról, hogy sem megfelelő minőségű, sem elegendő mennyiségű védőfelszerelés nem áll a kórházi dolgozók rendelkezésére”. Az általa tapasztalt állapotokról csütörtökön egy videót is feltöltött a közösségi oldalára. A felvétel szerint a független országgyűlési képviselő a Dél-pesti kórház egyik dolgozójával arról beszélgetett, hogy „nagyon kevés védőfelszerelést kaptak, és ezeknek a többsége sem alkalmas arra a célra, amire őket használni kéne”.

A feljelentése után, Bencsik János bízik a nyomozás eredményességében, és készséggel áll a hatóságok rendelkezésére.

„Nem egészségügyi felhasználásra”

Korábban megírtuk: a független országgyűlési képviselő vette észre először, hogy a kormányzati honlap (koronavirus.gov.hu) egyik tájékoztatásában, melyben a Kínából érkező védőfelszerelésekről számoltak be, olyan doboz látható egy képen, aminek az oldalán szereplő kínai írásjelek azt jelentik: „nem egészségügyi felhasználásra”.

A Jövő TV érdeklődésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt állította: „A dobozban olyan izolációs köpeny van, amely természetesen használható az egészségügyben, hiszen megvan az úgynevezett CE tanúsítványa, vagyis az európai szabványok szerint bevizsgált termék, amely megfelel a minőségi előírásoknak, így az Európai Unióban is használható.” A megjelent hivatalos képek alapján azonban több dobozra is felkerült a kérdéses kínai felirat.

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Bencsik János elmondta: előrehaladott nyomozásokat folytat az ügyben. Azt is elmondta: rengeteg megkeresést kapott kórházi dolgozóktól a felszerelések hiányáról.

Frissítés (05.15. – 22:24):

Péntek este a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház a hivatalos Facebook-oldalán reagált arra, hogy Bencsik János független országgyűlési képviselő az intézményben készített felvételt tett közzé a közösségi oldalán.

„A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felháborítónak és súlyosan etikátlannak tartja, hogy Bencsik János független országgyűlési képviselő – egyébként nem először – megszegve a járványkórházi előírásokat és a belépési tilalmat, titokban belopózott kórházunk területére és ott videofelvételeket készített” – közölte az egészségügyi intézmény.

Visszautasítják, hogy Bencsik János a kórház egy dolgozójának állítja be azt a személyt, akivel a járvány elleni védőeszközök alkalmatlanságáról beszélget „és aki valótlan állítások sorát fogalmazza meg”. A közleményben továbbá úgy fogalmaznak:

„A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház minden dolgozója tisztességesen, erejét megfeszítve dolgozik. A betegellátás különböző folyamatai során általunk használt védőeszközök megfelelőek, számuk elegendő. Dolgozóink védelme biztosított. Munkánkról – valamint a kórházunkba érkezett védőeszközök fajtáiról, számáról – a járvány kezdete óta folyamatosan, részletesen tájékoztatjuk a nyilvánosságot, továbbá a kollégáink által készített fényképek sokaságát tettük ki hivatalos facebook oldalunkra.

Felháborítónak tartjuk, hogy Bencsik János és beszélgetőtársa valótlan állításait kritika nélkül, a kórház vezetését vagy a kórházfenntartót meg sem kérdezve tette közzé több médium is.

Határozottan felszólítjuk képviselő urat, hogy tartsa távol magát a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórháztól, igaztalan állításaival ne akadályozza munkánkat, ne bizonytalanítsa el betegeinket és hozzátartozóikat és ne rombolja a gyógyításba vetett közbizalmat.”

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek