fbpx

Karácsony helyi népszavazásokkal érné el, hogy az EU-s mentőcsomag fele az önkormányzatokhoz kerüljön

Helyi népszavazásokat írnának ki országszerte a települések annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Budapest főpolgármestere szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása névre hallgató rendezvényen.

Az EU-s mentőcsomag keretében Magyarország körülbelül 2000 milliárd forintos összeget kaphat a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére, amelyből 4,64 milliárdot az újjáépítési alap tenne ki. Ennek legalább a felét használhatnák fel az önkormányzatokon keresztül Karácsony szerint. Hozzátette: ez lesz egy utolsó nagy roham az uniós pénzekért.

Budapest főpolgármestere kezdeményezte, hogy a “szabad városok és települések” írjanak ki helyi népszavazásokat annak érdekében, hogy meggyőzzék a kormányt: a segélyalap felét a helyi önkormányzatoknak adják, lakosságarányosan.

A kezdeményezéshez ezidáig mintegy húsz település önkormányzata csatlakozott. A jelenlegi tervek szerint a helyi képviselő-testületek novemberben dönthetnének a helyi népszavazás kiírásáról, melyet jövő tavasszal tarthatnának meg.

„Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, hanem mindenkinek. Kistelepülésnek, nagyobb településnek, kormánypártinak, ellenzékinek, hiszen az önkormányzatok bajban vannak”

– jelentette ki Karácsony Gergely.
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

A DK-s Arató Gergely elárulta, mi az az ajánlat amiért átmenne a Fideszbe politizálni

A Reflektorban vendége Arató Gergely, akit 5 kifejtős és 5 villámkérdéssel izzasztottunk meg a műsorban.

Puzsér videója miatt módosította vádját Berki Krisztián a hétfői tárgyaláson

Berki módosította az eddigi vádjait, hamis kép és hangfelvétel az új vád.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
2,050feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek