fbpx

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Péntek reggel alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói. Kéréseik közt szerepelt, hogy a testület vonja vissza az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt, ugyanis az sérti:

  • a jogbiztonság elvét, mert a törvény nem biztosított elég időt az egyetemnek a modellváltásból fakadó feladatok ellátására;
  • a diszkrimináció tilalmát, mert vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan megkülönböztetve a Színház és Filmművészeti Egyetemet;
  • a véleménynyilvánítás szabadságát, amely védi az egyetem oktatók jogát, hogy kifejtsék véleményüket;
  • és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát. 

Ez egyetemi autonómia ügyében a diákok érvelése szerint az Alkotmánybíróság korábban már kimondta, hogy annak hordozója a felsőoktatási intézmény, vagyis az oktatók, a kutatók és hallgatók közössége. A Színház- és Filmművészetért Alapítványt létrehozó törvény viszont az egyetemi diákságot teljesen kizárja az egyetemi önkormányzatiság működtetéséből és így a fenntartói hatáskör önkényes és korlátlan bővítéséhez, az intézményi önállóság megszűnéséhez vezetett – mondta az egyetem egyik hallgatója.

A diákok péntek reggel az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületétől láncban juttaták el az alkotmányjogi panaszt tartalmazó dobozt az Alkotmánybírósághoz, amely dokumentumot végül egy Jusztíciának öltözött diák adott le az épületében. 

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

A DK-s Arató Gergely elárulta, mi az az ajánlat amiért átmenne a Fideszbe politizálni

A Reflektorban vendége Arató Gergely, akit 5 kifejtős és 5 villámkérdéssel izzasztottunk meg a műsorban.

Puzsér videója miatt módosította vádját Berki Krisztián a hétfői tárgyaláson

Berki módosította az eddigi vádjait, hamis kép és hangfelvétel az új vád.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
2,050feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek