fbpx

Ezekben egyezett meg a kormány és a főváros a Közfejlesztések Tanácsának ülésén

Csütörtökön ül össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ahol a kormány és a fővárosi önkormányzat delegáltjai fognak egyeztetni egymással. A találkozó kiemelt témái között szerepel a Lánchíd, a Nagykörút, a Liget-projekt, a Biodóm és a szociális hozzájárulási adó is.

A 24.hu információi szerint Karácsony Gergelyék főleg pénzügyi kérdésekről szeretne a kormány küldötteivel egyeztetni: többek közt szeretnék elérni, hogy a kormány adjon engedélyt egy 70 milliárdos hitel felvételére, amit „kedvező konstrukcióban lehetne most felvenni az Európai Beruházási Banktól”. Ennek célja, hogy a fővárosi fejlesztések folytatódhassanak, és így egyensúlyba kerülne Budapest büdzséje is.

A szociális hozzájárulás kérdése is napirenden lesz. Karácsonyék azért illették kritikával a kormány ezen döntését, mert így szerintük Budapest nettó befizető lenne. Ennek ellensúlyozására vetne ki a főváros egy esetleges fél százalékos adót, amit a nagy profitot termelő vállalatoknak kellene megfizetnie, hogy azzal támogassák a kisebb vállalkozásokat.

Az Közfejlesztések Tanácsa előtt sajtótájékoztatót tartott a kormányoldali tárgyalódelegáció egyik tagja, Fürjes Balázs. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, szó fog esni arról, hogy szükség van-e a budapesti vállalkozásokat terhelő Karácsony-adó kivetésére, és Budapest újabb eladósítására.

Fürjes Balázs azt is elmondta, hogy a kormány kész saját zsebből kifizetni a Lánchíd felújítását, szerintük ugyanis képtelenség, hogy a főváros nem talál megfelelő kivitelezőt.

A kijelentésben több furcsaság is megfigyelhető: a kormány még mindig nem utalta a 6 milliárd forintot a híd felújítására – amit még a Tarlós-érában vállaltak -. Emellett a főváros már kiírta a Lánchíd felújítására a pályázatot, amire négy pályázat érkezett, a kivitelezőkkel már tárgyal a főváros.

FRISSÍTÉS: Ezekben állapodott meg a főváros és a kormány a Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén:

Továbbra sincs megegyezés Budapest és a kormány között a Liget-projektben, Karácsony Gergely ugyanis továbbra sem támogatja, hogy megépüljenek a félbehagyott létesítmények – mondta Fürjes Balázs államtitkár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa mai ülése után.

Az egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a kormány kifizeti a Lánchídra beígért hatmilliárd forintot – habár az ülés előtt még azt mondták, nem zárkóznak el a teljes összeg kifizetésétől sem. Kormányzati forrásból valósul majd meg a pesti rakpart felújítása, a budai fonódó villamos bővítése, valamint a Műegyetem rakparti szakasza is.

A kormány ezen túl megkapta a fővárostól a Közlekedési Múzeum építéséhez a terveket, emellett arról is határoztak, hogy megindítják a 2021–2027 egyeztetést a fejlesztési ciklusra vonatkozóan, hogy milyen fejlesztéseket valósítanak meg. Fürjes Balázs szerint a kormány javaslatot tett arra is – habár fővárosi hatáskörbe tartozik a döntés -, hogy az őszi-téli időszakban állítsák vissza a körút korábbi rendjét, mivel a hideg időben szignifikáns csökkenés várható a biciklisek számában, ám a főváros ezzel nem értett egyet.

Karácsony Gergely így kommentálta az ülés döntéseit: “Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.”

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

A DK-s Arató Gergely elárulta, mi az az ajánlat amiért átmenne a Fideszbe politizálni

A Reflektorban vendége Arató Gergely, akit 5 kifejtős és 5 villámkérdéssel izzasztottunk meg a műsorban.

Puzsér videója miatt módosította vádját Berki Krisztián a hétfői tárgyaláson

Berki módosította az eddigi vádjait, hamis kép és hangfelvétel az új vád.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
2,050feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek