fbpx

Lemondott a kirgiz államfő a tüntetések hatására

Lemondott Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfő – adta hírül az MTI. Dzsejenbekov azt üzente a kirgiz népnek, hogy továbbra is feszült a helyzet az országban, ám számára mindennél fontosabb a társadalmi béke és nyugalom megteremtése.

“Nem ragaszkodom foggal-körömmel a hatalomhoz. Nem szeretnék olyan elnökként bevonulni Kirgizisztán történelmébe, mint aki vért ontott, és lövette saját polgárait. Ezért döntöttem úgy, hogy lemondok” – jelentette ki Szooronbaj Dzsejenbekov.

Október 4-én tartottak választást Kirgizisztánban, amely az előzetes várakozásokhoz hűen a most lemondott államfő és a hozzá közel álló pártok győzelmét hozták, ám a választások számos hírügynökség szerint hemzsegtek a csalásoktól. Október 6-ára ennek meg is lett az eredménye, ugyanis Biskek főváros szinte csatatérré vált, ahol tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Erről alább számoltunk be részletesen:

Csatatérré vált a kirgiz főváros a választások után – Jövő TV

Hétvégén választást tartottak Kirgizisztánban, amely az előzetes várakozásokhoz hűen Szooronbaj Dzsejenbekov és a hozzá közel álló pártok győzelmét hozták el, ám a választások számos hírügynökség szerint hemzsegtek a csalásoktól. Kedd hajnalra meg is lett ennek az eredménye, ugyanis Biskek főváros szinte csatatérré vált, ahol tüntetők csaptak össze a rendőrökkel.

Október 10-én, szombaton a kirgiz parlament ezzel párhuzamosan kinevezte miniszterelnöknek Szadir Zsaparov ellenzéki vezetőt, véget vetve ezzel az október 4-i választások óta uralkodó belpolitikai zűrzavarnak a közép-ázsiai országban.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

A DK-s Arató Gergely elárulta, mi az az ajánlat amiért átmenne a Fideszbe politizálni

A Reflektorban vendége Arató Gergely, akit 5 kifejtős és 5 villámkérdéssel izzasztottunk meg a műsorban.

Puzsér videója miatt módosította vádját Berki Krisztián a hétfői tárgyaláson

Berki módosította az eddigi vádjait, hamis kép és hangfelvétel az új vád.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
2,050feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek