fbpx

A kormánypárti szavazók fele elégedetlen a magyar kormány járványkezelésével

A választók több mint kétharmada szerint tehetett volna többet a kormány azért, hogy a családokat ne érintse ennyire súlyosan a koronavírus-járvány – derül ki az Ökopolisz Alapítvány és a Törésvonal intézet közös kutatásából.

A kutatás szerint a választók csupán negyede gondolja úgy, hogy a kormány intézkedései elegendőek voltak a gazdasági válság hatásainak enyhítésére. A válasz nagyban függött a válaszadók korától: az idősebb korosztály jobbnak értékeli a kormány teljesítményét, míg a fiatalabbak elégedetlenebbek.

A kormánypártok táborát is megosztja a kérdés: csupán 41 százalékuk elégedett a kormány teljesítményével, ötven százalékuk inkább elégedetlen.

A kormánypárti és ellenzéki válaszadók közt konszenzus mutatkozott abban, hogy a kormánynak a megugró infláció miatt csökkentenie kellett volna az alapvető élelmiszerek áfáját – az LMP éppen ezzel kapcsolatban folytat országos konzultációt.

Egészségügyi, és közalkalmazottak helyzete

Az első hullám idején központi kérdés volt az egészségügyi dolgozók béremelése, ami az orvosoknál részben megadatott, az ápolók esetében ígéretek vannak ez irányba, ám a szociális dolgozók béremelésének kérdése elkerülte a kormány figyelmét. A megkérdezettek 77%-a azonban támogatná a szociális dolgozók béremelését. Csakúgy, ahogyan az idős hozzátartozójukat otthon ápoló emberek juttatásait is, itt a válaszadók 84%-a szerint kellene a minimálbér szintjére emelni a juttatásukat.

A közalkalmazottak helyzetét vizsgálva a lakosság kicsit több mint fele úgy véli, hogy rosszabb helyzetben vannak most, mint tíz évvel ezelőtt. Ez esetben jelentős eltérés van a kormánypárti és ellenzéki szavazók között: míg az előbbiek alig egyharmada érzékelt romlást a közalkalmazottak helyzetében, addig utóbbiaknál ez a szám 71 százalék.

Atomenergia

Az októberi kutatás során a paksi bővítés kapcsán is kikérték a választók véleményét. Az adatok alapján kétharmados többségben vannak azok, akik úgy gondolják, hogy az új blokkok építése helyett inkább megújuló energiákba kellene fektetni. A kutatás rákérdezett arra is, hogy az emberek mennyire tartják kiemelt feladatnak a zöldfelületek védelmét, amelyben közel teljes volt az egyetértés, a választók 86 százaléka értett egyet a felvetéssel.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

A DK-s Arató Gergely elárulta, mi az az ajánlat amiért átmenne a Fideszbe politizálni

A Reflektorban vendége Arató Gergely, akit 5 kifejtős és 5 villámkérdéssel izzasztottunk meg a műsorban.

Puzsér videója miatt módosította vádját Berki Krisztián a hétfői tárgyaláson

Berki módosította az eddigi vádjait, hamis kép és hangfelvétel az új vád.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
2,050feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek