fbpx

Megoldódhat az emberiség műanyag hulladék problémája?

Brit kutatóknak sikerült megalkotniuk egy olyan új szuperenzimet, amely egy korábban kifejlesztett enzimnél hatszor gyorsabban képes lebontani a műanyagot. A Portsmouth-i Egyetem szakemberei szerint az új szuperenzim jelentős hatással lehet a PET-anyagból készült üvegek, szívószáak, stb. újrahasznosítására.

Az emberiségnek évtizedek óta problémát okoz a hétköznapi használatban elterjedt PET- anyagok újrahasznosítása, ami ellen az elmúlt években ugyan egyre több alternatívát ötlöttek ki, még mindig nem olyan elterjedt a helyettesítő anyagok használata. A természetben több száz év alatt bomlik le egy PET-ből készült termék, ám az új enzim, a PETáz mindössze néhány nap alatt alkotóelemeire tudja bontani az anyagot.

A szuperenzim a PETázt és a MHETázt egyesíti. A kettejük elegye kétszer olyan gyorsan bontja le a műanyagot, mint a PETáz önmagában, míg a két enzim DNS-ének összekapcsolása háromszor tovább növeli a lebontási sebességet.  

„Igazából egészen meglepődtünk, hogy ilyen jól működött a dolog”

– mondta John McGeehan, az egyetem enziminnovációs központjának igazgatója, a tanulmány társszerzője. Véleménye szerint azonban a folyamat még mindig túl lassú ahhoz, hogy kereskedelmileg is életképes legyen. A szakember szerint a fejlesztés révén a már létező PET-termékeket újra lehetne hasznosítani, ahelyett, hogy fosszilis tüzelőanyagokat használva újabb műanyagokat gyártanak le.

A The Pew Charitable Trusts elnevezésű amerikai jótékonysági szervezet nemrégiben közzétett jelentése szerint 2040-re csaknem megháromszorozódhat az óceánokba kerülő műanyag mennyisége, elérve az évi 29 millió tonnát.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

A DK-s Arató Gergely elárulta, mi az az ajánlat amiért átmenne a Fideszbe politizálni

A Reflektorban vendége Arató Gergely, akit 5 kifejtős és 5 villámkérdéssel izzasztottunk meg a műsorban.

Puzsér videója miatt módosította vádját Berki Krisztián a hétfői tárgyaláson

Berki módosította az eddigi vádjait, hamis kép és hangfelvétel az új vád.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
2,050feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek