fbpx

A Greenpeace levélküldő kampányt indít Orbán Viktornak

Ahelyett, hogy abszurdnak nevezi a klímacélokat, álljon inkább bátran az éghajlatvédelmi törekvések élére Magyarországon éppúgy, mint egész Európában – kéri a Greenpeace Magyarország levélküldő kampányban a miniszterelnököt. Pénteki közleményében a szervezet felidézi, hogy „abszurditásig emelt klímacélokról” beszélt az Európai Uniós kapcsán Orbán Viktor évadnyitó esszéjében, miközben év elején még klímabajnoknak titulálta Magyarországot. „Pedig az EU előtt álló döntés tétje most nem kisebb, mint az, hogy miként fordítjuk le végre konkrét tettekre a Párizsi Klímaegyezményben foglalt vállalásunkat” – szögezi le a Greenpeace Magyarország.

A szervezet emlékeztet rá, hogy a 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény értelmében a világ országainak legkésőbb ez év végéig kell részletesen kidolgozniuk szigorított klímacéljaikat. A szigorításra azért van szükség, mert a jelenlegi vállalásokkal nem tudjuk elérni az egyezményben közösen elfogadott célt: azt, hogy a globális felmelegedést 1,5 fok alatt tartjuk. A Greenpeace Magyarország arra hívja fel a figyelmet, hogy a tudomány álláspontja szerint ehhez az kell: 2030-ig legalább 65%-os globális kibocsátáscsökkentést érjünk el. A kormány által elfogadott Nemzeti Klíma- és Energiatervben (NEKT) ehhez képest mindössze 40%-os kibocsátáscsökkentési célérték szerepel – teszi hozzá a szervezet.

Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse szerint

„miközben a miniszerelnök abszurdnak nevezi a klímacélokat, az igazán abszurd az, hogy 2020-ban még ott tart a magyar kormány, hogy közpénzen megvásárol egy klímagyilkos szénerőművet, hogy ellehetetleníti a szélerőművek építését, és hogy nem támogatja a lakosság energiahatékonysági beruházásait.”

Perger András úgy véli, a kormány káros intézkedései és az érdemi lépések hiánya az, ami tényleg abszurd a klíma- és ökológiai válság közepén. A Greenpeace Magyarország azonban bízik abban, hogy Orbán Viktor is belátja ezt, és mihamarabb bátran a klímavédelem élére áll.

A Greenpeace levélküldő kampányában 10 pontban sorolja fel azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a szervezet szerint károsak vagy elégtelenek:

  • A klímaválság közepén 75 milliárd forint közpénzt költ az állam az 51 éves Mátrai szénerőműre, hogy az továbbra is vígan pöföghesse a levegőbe a szén-dioxidot.
  • Magyarországnak nincs környezet- és természetvédelmi minisztériuma.
  • A kormány a klímakonzultációt – más országok gyakorlatával szemben – egyszerűen el akarta dugni az emberek elől.
  • A klímaválság és a koronavírus-járvány kellős közepén a kormány motorversenypályát, Forma–1-et és légitársaságot támogat adókedvezményekkel és milliárdokkal.
  • 30 évvel a rendszerváltás után még mindig az egykori brutálisan szennyező szocialista nagyipar összeomlására mutogatva nevezzük magunkat „klímabajnoknak”, és erre hivatkozva minden felelősséget letolunk magunkról.
  • Ma Magyarországon nem lehet szélerőművet építeni.
  • A kormány Energiastratégiája szerint 2030-ig nincs komoly tennivalónk a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátással, sőt, még 10%-kal növelhetjük is a szektor kőolaj-felhasználását.
  • A kormány szerint nem feladata anyagilag támogatni sem a lakóházak energiahatékonyságának növelését, sem a lakossági napenergia elterjedését – miközben épp ezen a két területen lehetne a leggyorsabban és a legolcsóbban csökkenteni a kibocsátásainkat.
  • A klímabarát ökológiai gazdálkodásból származó termékek helyett a kormány a szennyező nagyüzemi mezőgazdaságot és az ipari állattenyésztést támogatja kedvezményes áfakulcsokkal, miközben ezek felelősek az üvegházhatású gázkibocsátás közel feléért.
  • Miközben a kormány szerint klímabajnokok vagyunk, 2019 júniusában többek közt a magyar miniszterelnök vétója miatt nem tudott megszületni az Európai Unió klímasemlegességi megállapodása.

A Greenpeace Magyarország azt várja Orbán Viktortól, hogy „ne halogassa tovább” az érdemi klímavédelmi intézkedések megtételét itthon, az uniós klímatárgyalások során pedig támogasson olyan döntést, amely összhangban van a tudományos ajánlásokkal, és a Föld hőmérsékletét legfeljebb 1,5 fokkal engedi felmelegedni. A klímatudósok számításai és modelljei alapján ez 2030-ig legalább 65%-os kibocsátáscsökkentési célértéket jelent – teszi hozzá a szervezet.

A Greenpeace Magyarország levélküldő kampánya ITT érhető el.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

A DK-s Arató Gergely elárulta, mi az az ajánlat amiért átmenne a Fideszbe politizálni

A Reflektorban vendége Arató Gergely, akit 5 kifejtős és 5 villámkérdéssel izzasztottunk meg a műsorban.

Puzsér videója miatt módosította vádját Berki Krisztián a hétfői tárgyaláson

Berki módosította az eddigi vádjait, hamis kép és hangfelvétel az új vád.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
2,050feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek