fbpx

LMP: Gondoskodási válság van, „nem törődünk megfelelően az idős emberekkel”

Az LMP társelnöke szerint gondoskodási válság van Magyarországon, vagyis „nem törődünk megfelelően az idős emberekkel”. Kanász-Nagy Máté keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: komoly állami, kormányzati felelősségvállalásra lenne szükség – írja az MTI.

A koronavírus-járvány is az idős emberek kiszolgáltatottságára hívta fel a figyelmet – hangsúlyozta a politikus, aki rámutatott arra is: Magyarország az idősellátásra a GDP-jének mindössze 0,4 százalékát fordítja, ami az utolsó előtti helyre elegendő az unióban.

Emiatt kevés a férőhely az időseket ellátó intézményekben, az 1,8 millió idősre mindössze alig 50 ezer jut – folytatta. A problémák közé sorolta, hogy egy szociális gondozó nem tudja eltartani a családját a jövedelméből, az idős hozzátartozót ápolók juttatásából pedig egyáltalán nem lehet megélni.

Kanász-Nagy Máté a megoldást a többi között a férőhelyszám bővítésében látja. Emellett az otthongondozási díj megemelését is sürgeti legalább a minimálbér szintjére úgy, hogy ahhoz társadalombiztosítás is társuljon.

A szociális szektorban dolgozók bérének jelentős emelését is szorgalmazza a politikus, számukra életpályamodellt kell kidolgozni és azonnal biztosítani kell az egészségügyben nyújtott 500 ezer forintos bérkiegészítést.

Kanász-Nagy Máté, Újpest szociális ügyekért is felelős alpolgármestereként arról is beszámolt, hogy mintegy húszezer nyugdíjasnak biztosítottak utalvány formájában támogatást, a szociális ágazatban pedig a nyári pótlék bevezetése után a házi segítségnyújtásban dolgozók számára is pótlékot vezetnek be.

Security Check Required

No Description

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Szanyi Tibor: Hatalmasakat sikongatva örülnék, ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben

A Jövő TV Reflektorban című műsorának vendégeként Szanyi Tibor, az ISZOMM alapítója, alelnöke és miniszterelnök-jelöltje öt egyperces és öt villámkérdésre válaszolt.

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Szolnokon már kudarcot vallott a kormányzati színházcsinálás

Bocsánatkérést is várnak Balázs Pétertől az SzFE diákjaira tett megjegyzései miatt.