fbpx

Elrabolhatták a belarusz ellenzék egyik vezetőjét

Vasárnap újra tízezrek tüntettek Belarusz utcáin Aljakszandr Lukasenka lemondását követelve, a tüntetők közül 633 embert vettek őrizetbe a hatóságok. Hétfőn reggel pedig arról érkeztek hírek, hogy a nemrég pártot alapító, az egyik utolsó Belaruszban maradt ellenzéki vezetőt, Marija Kalesznyikavát ismeretlenek egy kisbuszba tuszkolták Minszkben.

A szemtanú beszámolója szerint a minszki Nemzeti Művészeti Múzeumnál látta Kalesznyikavát, akit meg is akart szólítani, hogy köszönetet mondjon neki a munkájáért. Ezt végül nem tudta megtenni, ugyanis a múzeumtól nem messze egy fekete kisbuszból civil ruhás, maszkos emberek rángatták be az ellenzékit a járműbe. A szemtanú egy földre hulló telefon hangjára lett először figyelmes, majd toporzékolást hallott, visszafordulva pedig azt látta, hogy a fekete kisbuszba tuszkolják Kalesznyikavát, és elhajtanak vele.

„Egy férfi közülük felvette a földről a telefont, és elhajtottak” – mondta a szemtanú, aki hozzátette: nem mert felvételt készíteni az esetről, ugyanis túl közel állt hozzájuk, attól tartott, őt is elrabolhatják. Az eset magyar idő szerint reggel hat óra környékén történhetett.

Anton Rodnyenkov, Kalesznyikava sajtófőnöke 11 óra környékén arról számolt be, hogy a politikus telefonja kicsöng, de nem veszi fel. Tudomása szerint az ellenzéki vezető egyedül intézte ügyeit Minszk belvárosában kora reggel, a Kalesznyikaváról történtekről ő is csak a sajtóból értesült. Nem sokkal később belarusz újságírók próbálták elérni Rodnyenkovot, ám hiába: ő is elérhetetlen lett.

Makszim Znak, az ellenzéket összefogó Koordinációs Bizottság tagja később arról számolt be, hogy több ellenzékinek is nyoma veszett. „Nem tudom, hol van Marija és Anton, nem érem el őket. De ugyanígy nem tudom felvenni a kapcsolatot Koordinációs Bizottság alelnökével, Makszim Bogrecovval és a főtitkárral, Ivan Kravcovval sem”

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Szanyi Tibor: Hatalmasakat sikongatva örülnék, ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben

A Jövő TV Reflektorban című műsorának vendégeként Szanyi Tibor, az ISZOMM alapítója, alelnöke és miniszterelnök-jelöltje öt egyperces és öt villámkérdésre válaszolt.

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Az Instagramra regisztráló David Attenborough máris rekordot állított be

A 94 éves világhírű brit természettudós népszerűsége páratlan. De vajon az üzenetét is venni fogja a világ?