fbpx

„Nagy csodálattal nézem ezeket a fiatalokat” – V. Naszályi Márta az SZFE hallgatóiról

A Jövő TV Reflektorban című műsorában V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesterrel az elhíresült budavári ingatlanok ügyéről, az Airbnb lakásokat érintő törvénymódosításról és a budapesti bringasávról beszélgettünk, de szóba került az is, hogy miért fejtette ki álláspontját a szivárványos zászló, illetve a belarusz történések kapcsán, valamint elmondta, mit szól a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzethez.

Júliusban fogadta el a parlament a rövidtávú lakáskiadást szabályozó törvénymódosítást (más néven Airbnb-törvényt), amely szerint az önkormányzatok dönthetnek a kiadható napok számáról. Az I. kerület (Budavári Önkormányzat) úgy szeretne szabályozást alkotni, hogy előbb megkérdezi, mit gondolnak erről a helyben élők, ezért online kérdőívet indítottak.

V. Naszályi Márta azért tartja fontosnak az Airbnb lakások kérdését, mert Budapesten egy lakhatási válság van, és ebben nagy szerepet játszik az, hogy azokat a lakásokat, amelyek kikerülnek az ingatlan-bérbeadási piacra, hogyan hasznosítják. Elmondta: az I. kerületben a családok számára megfizethető bérlakást találni, szinte lehetetlen. Azt is hozzátette, hogy a járványhelyzet ideje alatt most van idő arra, hogy alaposan végiggondolják a kérdést, és olyan rendelkezéseket hozzanak, amelyek hosszú távon szolgálják mind a kerületben élőket, mind pedig a turizmus érdekeit.

A budapesti közlekedésről, az autósok helyzetéről és a bringasávról V. Naszályi Márta kifejtette:

pillanatnyilag nem az a helyzet, hogy az autósokat hátrány éri, hanem pont nekik volt eddig „méltatlanul kimagasló előnye” más közlekedőkhöz képest.

A polgármester azonban úgy látja, hogy nem autós, biciklis vagy gyalogos emberek vannak, hanem közlekedő emberek, akik azt az utazási módot fogják választani, ami a legelőnyösebb a számukra.

„Ahhoz, hogy ezek közül a közlekedési módok közül reális esélyük legyen választani, valódi választási helyzetben legyenek, ehhez kell a városnak kínálatot nyújtania”

– fogalmazott a I. kerületi polgármester.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében, illetve azzal kapcsolatban, hogy az intézmény átalakítása, illetve az új kuratóriumi elnökség ellen tiltakozó hallgatók elbarikádozták magukat a SZFE épületében, V. Naszályi Márta elmondta: nagy csodálattal nézi a fiatal hallgatókat, ugyanakkor nagyon szomorú folyamat, hogy évek óta megnyirbálják az egyetemi és a művészeti autonómiát Magyarországon. A polgármester szerint az SZFE kapcsán ez a két ügy pont találkozott.

„Hiszek abban, hogy a tudomány és a művészet is csak szabadságban tud fejlődni, és a mindenkori államhatalomnak nem az a feladata, hogy ebbe az autonómiába belenyúljon, vagy azt elvegye, hanem, hogy ezeket a szabad és autonóm intézményeket a működésükhöz segítse”

– fogalmazott V. Naszályi Márta.

A teljes beszélgetésért kattintson a cikkben található youtube-videónkra.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Szanyi Tibor: Hatalmasakat sikongatva örülnék, ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben

A Jövő TV Reflektorban című műsorának vendégeként Szanyi Tibor, az ISZOMM alapítója, alelnöke és miniszterelnök-jelöltje öt egyperces és öt villámkérdésre válaszolt.

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Az Instagramra regisztráló David Attenborough máris rekordot állított be

A 94 éves világhírű brit természettudós népszerűsége páratlan. De vajon az üzenetét is venni fogja a világ?