fbpx

Soros György: Magyarországot elfoglalta az EU egyik belső ellensége

Kilencvenedik születésnapja alkalmából adott interjút a Népszavának Soros György magyar-amerikai üzletember, mely során a koronavírus mellett a nyílt társadalom eszméje, a Black Lives Matter mozgalom, valamint az Európai Unió és Orbán Viktor kapcsolata is szóba került.

Soros György egyértelműen kijelentette, hogy a koronavírus-járvány első hulláma utáni válság élete legsúlyosabb krízise a II. világháború óta. Mint mondta, az emberek zavarttá váltak, megrémültek, ezért olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is.

Az üzletember szerint Európa sérülékenyebb helyzetben van mint az Egyesült Államok, ugyanis az EU-nak több a belső és külső ellensége is.

Kiemelte: sok politikai vezető és mozgalom ellenzi azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították. Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Soros György mégis Olaszországot félti leginkább, ugyanis a járványkezelés következtében csökkent az eurózónában való maradás támogatottsága az országban, ám véleménye szerint az EU elképzelhetetlen Olaszország nélkül.

Arra a kérdésre, hogy kik az EU legnagyobb külső ellenségei, Soros egyértelműen Oroszországot és Kínát felelte. Véleménye szerint ami összetartja az EU ellenségeit, az az, hogy ellenzik a nyílt társadalom eszméjét. “Egykor Oroszország volt a legnagyobb ellenség, de nemrégiben Kína lehagyta Oroszországot. Kína vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre” – mondta, majd hozzátette:

ez halálos veszélyt jelent egy nyílt társadalomnak.

Az amerikai tüntetések kapcsán megjegyezte: a lakosság nagy része felismerte, hogy rendszerszintű diszkrimináció zajlik a feketékkel szemben, ami a rabszolgaság koráig vezethető vissza. “Ebben a forradalomban szobrok dőlnek le, és a politikai korrektség mindenekfelettivé vált. A nyílt társadalmak támogatójaként a politikai korrektséget politikailag inkorrektnek tartom. ­Sosem szabadna elfelejtenünk, hogy a különböző nézetek pluralitása lényeges eleme a nyílt társadalmaknak” – mondta Soros György.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Szanyi Tibor: Hatalmasakat sikongatva örülnék, ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben

A Jövő TV Reflektorban című műsorának vendégeként Szanyi Tibor, az ISZOMM alapítója, alelnöke és miniszterelnök-jelöltje öt egyperces és öt villámkérdésre válaszolt.

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Legújabb podcastünk

audio

Öncélú katasztrófaturizmus vagy egy vallási témájú művészfilm a Mindig az ördöggel?

Az biztos, hogy mély nyomot hagy a Netflix új filmje, már csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz értelemben.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,407lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Jön a nagy SzFE vita

Egy asztalnál Molnár Áron NoÁr és Bódi Ábel.