fbpx

Kásler: A vírus ismét itt van, nagyobb koncentrációban, mint az utóbbi hetekben

Az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalára feltöltött videóban arra figyelmeztet: az elmúlt napokban Magyarországon is nőtt a fertőzések száma, és ugyanez igaz a kórházban ápolt fertőzöttek, illetve az intenzív osztályon kezelt betegek esetében is. Kásler Miklós arra is felhívja a figyelmet, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kimutatta a vírust a szennyvizekben is, mindez pedig óvatosságra int mindannyiunkat.

A miniszter szerint a nyári szünidő alatt – a jól megérdemelt pihenésünket töltve – veszítettünk a fegyelmezettségünkből, nem tartjuk a távolságot, nem viseljük a maszkot, nem figyelünk arra, hogy zárt térben tartsuk meg a szociális távolságot, a szabadtéri rendezvényeken pedig rendkívül nagy torlódások vannak a mosdók környékén.

„Aggodalommal fordulok Önökhöz, és kérem Önöket arra, hogy most a szeretteiket a távolságtartással tudják segíteni, nem a testi közelséggel”

– hangsúlyozza Kásler Miklós. Hozzáteszi: a jelenlegi helyzet akkor konszolidálható, ha mindenki fegyelmezetten viselkedik. Ha viszont nem, akkor minden egyéb szabályozást folyamatosan kontrollálni és felülvizsgálni kell.

„Mindenkit kérek arra, hogy mindenki érdekében, a segíteni akarás szellemében tartsa be a közegészségügyi előírásokat, vegye komolyan a járványveszélyt, hiszen a vírus ismét itt van közöttünk. Nagyobb koncentrációban, mint az utolsó néhány hétben” – figyelmeztet Kásler Miklós.

Hétfőre három krónikus beteg hunyt el, illetve harmincöttel, 4731-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. A kormányzati portálon azt írták: a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma 605-re nőtt, 3525-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 601. Az aktív fertőzöttek 31 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 44 százaléka budapesti. Kórházban 61 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7574-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma elérte a 362 660-at.

Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben, és továbbra sem tartható 500-nál több résztvevővel zenés, táncos rendezvény.

Nő a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben

Hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Budapesten és Debrecenben is enyhén növekszik a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését – áll az NNK közleményben.

A vírus örökítőanyagát a tünetmentes fertőzöttek, valamint az újonnan megfertőződött, de tüneteket még nem mutató betegek is ürítik.

Az NNK mindenki arra kér, hogy kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zárt térben szervezett rendezvényeket. Csak az álljon munkába, menjen közösségbe, aki egészségesnek tartja magát, tüneteket nem mutat. Különösen azok esetében fontos ez, akik egészségügyi, szociális és oktatási intézményben dolgoznak – teszik hozzá.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Szanyi Tibor: Hatalmasakat sikongatva örülnék, ha ellenzéki győzelem lenne 2022-ben

A Jövő TV Reflektorban című műsorának vendégeként Szanyi Tibor, az ISZOMM alapítója, alelnöke és miniszterelnök-jelöltje öt egyperces és öt villámkérdésre válaszolt.

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Legújabb podcastünk

audio

Öncélú katasztrófaturizmus vagy egy vallási témájú művészfilm a Mindig az ördöggel?

Az biztos, hogy mély nyomot hagy a Netflix új filmje, már csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz értelemben.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,407lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Jön a nagy SzFE vita, regisztrálj most!

Egy asztalnál Molnár Áron NoÁr és Bódi Ábel.