fbpx

Kormányinfó: Elmaradnak a fesztiválok, de segítséget kapnak a zenei élet képviselői

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a járványkészültség továbbra is fennáll, ám szigorítások egyelőre nem várhatóak. Emellett azt is elmondta, hogy augusztus 15-e után sem lehet fesztiválokat tartani idehaza, a zenei szakmát viszont egy több mint 5 milliárd forintos csomaggal fogják támogatni.

Gulyás Gergely elmondta, Magyarország azok közé az országok közé tartozik, akik a járvány első hullámát kiválóan kezelték, ám ez csak részsiker, hiszen látni a szomszédos országok esetszámain, közeledik a második hullám. A miniszter szerint Magyarországon jelenleg stagnál a napi fertőzések száma, ezért a jelenlegi szabályokon nem fognak változtatni, a szeptember 1-től kezdődő tanévet is szokványos tanrendben igyekeznek megkezdeni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá azt is bejelentette, hogy a zenés, táncos rendezvények esetében az 500 fő feletti eseményeket – fesztiválokat – augusztus 15-e után is tiltani fogják. A kormány a zenei szakmát 5,3 milliárd forinttal kívánja támogatni, amelynek keretében garázskoncert-sorozatot fognak szervezni. Az eseményekről mindenki számára elérhető felvételeket fognak közzétenni, ami által az előadóknak és a technikai dolgozóknak is lesz lehetőségük dolgozni. A sorozat koordinációját a Magyar Turisztikai Ügynökség fogja vezetni, amelyről néhány napon belül bővebb további tájékoztatást ígértek. Az 5,3 milliárdos csomagból a cigányzenei élet résztvevői elkülönített összeget, 800 millió forintot kaphatnak majd.

Az elmúlt hetekben a Magyar Posta dolgozói magasabb fizetést követeltek. Gulyás Gergely ennek kapcsán elmondta, a Magyar Posta veszteséges, ezért az Európai Bizottsághoz kell fordulniuk, hogy fizetésemelést tudjanak eszközölni. A miniszter hozzátette: a szakszervezetekkel meg fognak egyezni.

A kormány emellett döntött a Hajógyári-sziget sorsáról is. Gulyás Gergely aláhúzta: semmilyen beruházást nem fognak támogatni a szigeten, a Fővárosi és helyi önkormányzatok, valamint a környezetvédők döntését tudomásul veszik, így az építendő kajak-kenu központnak is új helyszínt fognak keresni, ami nagy eséllyel a Velencei-tó lesz. Gulyás Gergely emellett azt is bejelentette, hogy a Groupama Aréna szomszédságában épülő kézilabda-csarnokot Ferencváros tulajdonába adja a kormány.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.