fbpx

Levegő Munkacsoport: a kavics- és homokbányák negatív módon hatnak a mezőgazdaságra

A Jövő TV hétharminc című reggeli műsorában Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projekt vezetőjével a klímaváltozás elleni harcról, a szemétégetés kockázatairól, a Levegő Munkacsoport tevékenységéről, valamint a pilismaróti kavicsbánya-építés kockázatairól beszélgettünk.

A hétharmincban Szegő Judit beszélt a Plan Up Life nevű projektről, melynek lényege, hogy öt EU-tagállam dolgozik együtt a tagállamok számára kötelező nemzeti energia- és klímatervek véleményezésén, valamint javaslatok kidolgozásában. Arra is kitért, hogy a Levegő Munkacsoportnál többek között közlekedésügyi, településrendezési, és a háztartási tüzelés témáját érintő kérdésekkel foglalkoznak, illetve javaslatcsomagokat dolgoznak ki.

Kérdésünkre, miszerint figyelembe veszik-e a döntéshozók a munkacsoport javaslatait, Szegő Judit elmondta: a kormány a kötelezettségén túl nem igazán kéri ki a véleményüket, mint ahogy sok más civil szervezetét sem. Az önkormányzatok esetében már más a helyzet, mivel a településeknek klímastratégiát kell kidolgozniuk, így részükről nagyobb nyitottság tapasztalható.

A Levegő Munkacsoport aktív kampányt folytat a kommunális szemétégetés felszámolásáért is – ugyanis a lakossági hulladékának 2/3-a még mindig égetés formájában tűnik el – ami Szegő Judit szerint a megfelelő tüzelőanyagok átadásával lehetne orvosolni.

A pilismaróti kavicsbánya ügyével kapcsolatban megjegyezte: nem csak a tágabb, hanem a szűkebb közvélemény is csak a héten értesült a kavicsbánya építésének tervéről, így a Levegő Munkacsoport álláspontja szerint az elsődleges probléma a társadalmi egyeztetés teljes hiánya. Véleményük szerint továbbá el kellene kerülni a kavics- és homokbányák nyitását, sokkal inkább az újrafelhasználásnak kellene előtérbe kerülnie az építőanyagokkal kapcsolatban.

A beruházás következtében kialakuló bányatavak miatt a talaj vízszintje csökken, ami rendkívüli módon kihat a környező területek mezőgazdaságára is, továbbá a kiszáradás veszélye is fennáll.

Áll a bál Pilismaróton az építendő kavicsbánya miatt, lemondott a polgármester – Jövő TV

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy a Dunakanyarban található Pilismaróton tiltakozásba kezdtek a helyi civilek, ugyanis a községben homok-kavics bányát akarnak létesíteni több mint 120 hektáron. Amellett, hogy a pilismaróti lakosok aláírásgyűjtésbe kezdtek, az önkormányzat honlapján kedden reggel egy közlemény is megjelent, mely szerint a település lakói helyi népszavazást kezdeményeztek, melyben az alábbi kérdést tennék fel: “Hozzájárul-e, a tervezett sóderbánya műveléséhez szükséges területi besorolás megváltoztatásához, Pilismarót község Településszerkezeti tervében, Kidz-ről Kb-B-re?”

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.