fbpx

Kirúgták az Index főszerkesztőjét

Körülbelül egy hónappal ezelőtt került a nyilvánosság elé, hogy veszélyben van az Index függetlensége. Azóta már ketten is lemondtak az Index.hu Zrt. vezérigazgatói posztjáról, valamint a lap főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak is felmondták a lapigazgatói tagságát.

Szerdán pedig újabb fordulat jött az ügyben, ugyanis Bodolai László, a lap igazgatóságának elnöke közleményben jelentette be: “az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését.”

Így Magyarország egyik legnagyobb online médiumának főszerkesztői pozíciója egyelőre betöltetlen marad. Bodolai döntését azzal indokolta, hogy “az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről”.

Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke továbbá azt is bejelentette, hogy a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel. A mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is, amire azért volt szükség, mert az igazgatóságból múlt héten távozott a stratégiai partner, az Indamédia két vezetője.

Sztankóczy András korábban a Heti Válasz újságírója volt, illetve friss igazgatósági tagsága előtt a Válasz Online szerkesztőségének tagjaként dolgozott. Mint a Válasz Online közleményéből kiderül, a szerkesztőség is csak most értesült kollégájuk távozásáról.

„Mi, a Válasz Online szerkesztőségének tagjai néhány órával ezelőtt értesültünk arról, hogy Sztankóczy András kollégánk távozik tőlünk és az Index.hu Zrt. igazgatóságának tagja lesz. Döntését tiszteletben tartjuk, lépése azonban lapunk életét és jövőjét semmilyen módon nem befolyásolja. Csapatunk – előfizetőinknek köszönhetően – továbbra is saját útját járja: propaganda- és bulvármentes lapot készítünk”közölte a Válasz Online a szerkesztősége.

Dull Szabolcs közleményben reagált

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni”írta az Index szerkesztőségnek eljuttatott közleményében Dull Szabolcs.

Az Index szerkesztősége kiállt Dull Szabolcs mellett

„Dullt valójában azért kellett meneszteni, mert világossá tette, hogy nem enged a zsarolásnak. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, és nem tudjuk másnak tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek, ami a független szerkesztőségi munka ellehetetlenülését fogja eredményezni” – olvasható az Index szerkesztőségi állásfoglalásában.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.