fbpx

Cseh Katalin: nem tökéletes az EU-csúcs megállapodása, de mindenképpen történelmi

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Cseh Katalinnal, a Momentum európai parlamenti képviselőjével az uniós költségvetési megállapodásról, a gazdasági helyreállításról szóló csomagról, illetve a jogállamiságról beszélgettünk.

Kedden több napos egyeztetés és vita után sikerült megegyeznie az Európai Unió következő költségvetéséről, valamint a koronavírus-járvány következtében szükségszerűvé váló gazdasághelyreállító csomagról. Cseh Katalin szerint egész Európa nyert ezzel a megállapodással, ugyanis Magyarország elérte, hogy a korábbinál sokkal nagyobb összeget költhessen a gazdaság helyreállítására, és a szegénység felszámolására.

A Momentum EP-képviselője hangsúlyozta: ez a történelmi jelentőségű gazdasági mentőcsomag az egész európai közösség sikere, ugyanakkor Orbán Viktor azzal alkudott ki több pénzt Magyarország számára, hogy a lakosság egyharmada él az EU-s átlag 50%-a alatt. Leszögezte:

“örülünk, hogy több pénzt kapunk, de szomorú, hogy 10 év kétharmad után is Magyarország Európa egyik leginkább leszakadott területének számít.”

Cseh Katalin azt is kifejtette: a világjárvány történelmi nyomott hagyott a világgazdaságon, amivel szükségszerűvé vált egy történelmi gazdasági mentőcsomagot elfogadása. Véleménye szerint azért volt történelmi ez az EU-csúcs, mert az európai vezetők, az Európai Tanács és az Európai Bizottság felismerte azt, amit az Európai Parlament mondott, vagyis hogy nagyobb szolidaritásra van szükség. A 750 milliárd eurós gazdasági mentőcsomag véleménye szerint hatalmas lépés a fiskális és monetáris unió felé – habár a vissza nem térítendő támogatások arányát kevésnek véli a képviselő.

Hozzátette: “szomorúan láttam, hogy az ambíciókat egy kicsit visszafaragta az Európai Tanács, ugyanis az Európai Parlament egy sokkal klímatudatosabb, digitálisabb, modernebb átállást képzelt el, ami így elmaradt.” Az EP-képviselő szerint ugyan nem tökéletes az EU-csúcson köttetett megállapodás, de mindenképpen történelminek nevezhető.

Kifejtette: a most megköttetett megállapodás azt tartalmazza, hogy a jogállamisági normák, valamint az uniós alapértékek lesznek irányadók a költségvetés megvalósítása során. Ahogy azt a képviselő elmondta, az Európai Tanács minősített többséggel tudja majd ezt elfogadni, tehát nem kell hozzá egyhangúság, ami véleménye szerint esélyt ad arra, hogy meg tudják védeni az EU-s pénzeket azok ellopásától.

Annak ellenére, hogy a helyreállítási támogatás egy szabadon elkölthető összeg, Cseh Katalin bízik benne, hogy az Európai Uniónak sikerül megakadályozni, hogy “továbbra is kontroll nélkül csorgassák az uniós pénzeket magánzsebekbe.

Hangsúlyozta: az Európai Parlament még nem járult hozzá a költségvetés elfogadásához, így az elkövetkezendő napokban is lesznek tárgyalások a Tanács, a Parlament, és a Bizottság között.

Az EP-képviselő májusban terjesztett be egy javaslatot az Európai Parlamentnek, melynek lényege, hogy azokat a cégeket, amelyek szisztematikusan korrupciós ügyekben érintettek, feketelistára helyeznék az EU-s kifizetésekkor. A téma kapcsán Cseh Katalin megjegyezte: már az Európai Bizottság előtt van a javaslat, és bízik benne, hogy a következő hónapokban el is tudják majd fogadni azt.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.