fbpx

Barabás Richárd: Valamennyiünk sikere az Újbudának megnyert uniós forrás

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Barabás Richárddal, a XI. kerület párbeszédes alpolgármesterével arról beszélgettünk, hogy pályázati úton a kultúra innovációjára 1,5 milliárd forintnyi uniós forrást nyert Újbuda, illetve a képviselő-testületben Zöld Pólus néven új frakció alakult.

A Jövő TV oldalán is beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság ötödik, egyben utolsó pályázati felhívásának eredménye szerint 11 európai város, köztük Budapest XI. kerületének innovatív kezdeményezése jut összesen 45 millió euró (mintegy 16 milliárd forint) uniós forráshoz az Európai Regionális és Fejlesztési Alapból. „Az Európai Unió ezt a támogatást azért adja, hogy a következő 3 évben innovatív megoldásokat keressünk az élhetőbb európai városok kialakításáért. Újbuda és Budapest öröme mellett ez életem eddigi legnagyobb személyes politikai sikere is!” – közölte Barabás Richárd újbudai alpolgármester a Facebook-oldalán.

A Jövő TV Reflektorban című műsorában az alpolgármester elmondta: a pályázat előkészítését még az előző városvezetés indította el, illetve mérte fel, hogy be lehet-e adni, ugyanakkor már az új vezetés dolgozta ki. „Ez a pályázat a digitális elmagányosodás ellen küzd” – tette hozzá Barabás Richárd. A konkrétabb terv kapcsán kifejtette: egy Art&Tech Centert, vagyis egy művészeti és technológiai központot fognak építeni, amelyben a legmodernebb technológiákat ötvözik majd a művészeti alkotás lehetőségeivel. Továbbá egy olyan platformot, applikációt hoznak létre, ami a hasonló érdeklődésű embereket köti össze egymással, közösségekkel, vagy helyekkel. Arról is beszámolt, hogy a megvalósítás folyamata már júliusban elindult, jelenleg a szerződéskötések zajlanak, 2021. január elején indulhat „az első kapavágás”, és 2023 nyarára jöhet létre az Art&Tech Center, valamint az online platform. Barabás Richárd hangsúlyozta, hogy egy nagyon nagy csapattal dolgozott a pályázaton, de formálisan az ő előterjesztése volt. „Újbuda és valamennyiünk sikere” – jelentette ki.

A XI. kerületi képviselő-testületben új frakció alakult Zöld Pólus néven, ezzel kapcsolatban Barabás Richárd a Jövő TV-nek elmondta: az Újbudát vezető ellenzéki összefogásban három nagy frakció létezett eddig, de pazarlónak érezte, hogy az LMP-s és a jobbikos önkormányzati képviselő, mintha kimaradnának a munkából azért, mert nem tagjai egyik frakciónak sem. Ezért beszélgetések indultak arról, hogyan tudnának szorosabban együttműködni.

Korábban a Jövő TV oldalán szintén megírtuk: Bába Szilvia, a Jobbik újbudai önkormányzati képviselője lett a Zöld Pólus frakcióvezetője, míg a frakciószövetség (melyhez az MSZP-Párbeszéd frakció is tartozik) tiszteletbeli elnökének Barabás Richárdot tették meg. A frakció szakmai álláspontját az LMP-s Kreitler-Sas Máté képviseli.

Barabás Richárd szerint ez az „innovációs kísérlet” azt is megmutatja, hogy lehet sokszínű politikai erőkből érkező embereket az ügyek mentén összekötni. „Amit mi itt kicsiben kísérletezünk, az valójában a kormányzás kísérlete, hogyan tud ez a sokszínű demokratikus oldal együttműködni” – tette hozzá az újbudai alpolgármester.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.