fbpx

Keresztes László Lóránt: Az erős társadalmi ellenállás meghátrálásra kényszerítheti a kormányt

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Keresztes László Lóránttal, az LMP frakcióvezetőjével a parlamenti ülésszak utolsó fontos döntéseiről, illetve a Budapest-Belgrád vasúti projektről, és a vasúti mellékvonalak megszüntetéséről beszélgettünk.

Az Országgyűlés hétfőn vitázott, illetve kedden döntött arról a határozatról, ami meghatározza, hogy a kormány milyen feltételekkel támogathatja az Európai Unió koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét. Kedden az európai parlamenti képviselők is elmondhatták az álláspontjukat, így először szólalhatott fel momentumos politikus a magyar parlamentben, azonban Donáth Anna – a szabályok szerint – szigorúan csak egyperces felszólalással élhetett. Mivel a momentumos politikus nem tudta befejezni a beszédét, Keresztes László Lóránt az LMP felszólalási idejéből adott volna öt percet Donáth Annának, de ezt a házszabály nem tette lehetővé.

A Jövő TV Reflektorban című műsorában a zöldpárt frakcióvezetője elmondta: az uniós mentőscsomag kapcsán egy kormányzati határozatról, gyakorlatilag az Európai Unió jövőjéről, illetve egy mindannyiunk életét meghatározó kérdéskörről tárgyalt a parlament. Keresztes László Lóránt szerint, függetlenül attól, hogy az LMP politikailag egyetért-e, vagy sem Donáth Annával, méltatlan, hogy egy európai parlamenti képviselő eljön a magyar Országgyűlésbe, de csak egy percet kap felszólalni. Hangsúlyozta: fontos ügyekben a megfelelő időt rá kell szánni a vitákra.

Keresztes László Lóránt azt is kifejtette, hogy a hitelfelvétel valójában bebetonozza azt az uniós struktúrát, ami helyett inkább a magyar nemzeti érdeknek megfelelően egy válságálló, önellátó gazdaságot kellene építeni. Az LMP álláspontja az, hogy ennek a változtatásnak most van itt az ideje, és szembe kell nézni azokkal a problémákkal, melyekkel az Európai Unió hosszú ideje nem tudott: a területi és bérkülönbségek leküzdésévél, illetve azzal, hogy a csatlakozó államok közelebb tudjanak kerülni az uniós átlaghoz.

Az LMP-s politikus rámutatott, hogy a „gigantikus” uniós hitellel egy időben kell majd Magyarországnak törlesztenie a Paks2 óriási hitelét, illetve a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz felvett hitelt is. Keresztes László Lóránt szerint ez esetben ki lehet majd mondani, hogy a kormány eladósítja a fiatalokat, akiknek így szűkülni fognak a lehetőségeik, ezt pedig semmilyen módon nem tudja az LMP a szavazataival támogatni.

A frakcióvezető azt is mondta, a Fidesz részéről most egy politikai helyezkedés látható: valószínűleg a kormánypárt már eldöntötte, hogy támogatni fogja az uniós hitelfelvételt, a parlamenti vita pedig sokkal inkább egyfajta magyarázata a hazai belpolitikának, hogy „lám-lám, ők valamilyen szigorú feltételt támasztanak” a hitelfelvétel elfogadásához.

A Budapest-Belgrád vasútvonalra kitérve Keresztes László Lóránt kiemelte: a kormány politikai érdekből támogatja a vasúti fejlesztést, amire a magyar adófizetők pénzéből ezermilliárd forintot kívánnak költeni, de „semmilyen módon nem tudják igazolni a magyar nemzeti érdeketeket”. Csak az az összeg, amit ebben az évben és jövőre elköltenek a projektre, 175 ezer új munkahely megteremtésére lenne elég. A vasúti mellékvonalak megszüntetése kapcsán az LMP-s politikus elmondta: hallhatóak már biztató jelek, hogy egyes vonalak esetében visszakozhat a kormány.

„Ha kellően erős a társadalmi ellenállás, hogy ha nyilvánosságot kap egy gyalázatos döntés, akkor meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt”

– fogalmazott Keresztes László Lóránt. A vasúti mellékvonalak ügyében több mint negyven önkormányzat, különböző szakmai szervezetek, és még kormánypárti képviselők is felemelték a szavukat – emlékeztetett rá az LMP frakcióvezetője.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.