fbpx

Szoros küzdelemben Andrej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást

Vasárnap tartották a lengyel elnökválasztás második fordulóját, ahol Varsó ellenzéki főpolgármestere, Rafal Trzaskowski a regnáló elnökkel, Andrzej Dudával, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjével csapott össze.

A választást megelőző felmérések szoros eredményt jósoltak, amit a választások késő esti részeredményei is alátámasztottak, az exit-pollok ugyanis hibahatáron belülre mérték Andrzej Duda előnyét. A 2015-ös választásokhoz mérten kiemelkedő volt a részvételi arány is: öt évvel ezelőtt 55,34%-os volt a részvételi arány, míg a tegnapi választáson ez a szám közel hetven százalék volt.

Hétfő reggel a választási bizottság közölte, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje nyerte az elnökválasztást. A Lengyel Köztársaság regnáló elnöke a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

A két jelölt közötti különbség hozzávetőlegesen félmillió szavazat, amit a 99,69 százalékos feldolgozottság mellett már tulajdonképpen lehetetlen megfordítani.

A két jelölt egyike sem tett még bejelentést a közösségi oldalán, Orbán Viktor miniszterelnök viszont már gratulált is Andrzej Dudának a győzelméhez:

Karácsony Gergely – aki nyíltan támogatta az ellenzék jelöltjét – szintén közzétett egy bejegyzést Facebook-oldalán a lengyel választási eredmények közlése után. Budapest főpolgármestere szerint még “ha most nem is sikerült beteljesítenie a reményt, mégis elhozta azt sok lengyel demokrata és európai – így magyar – demokrata számára is.” Hozzátette: Rafal Trzaskowski ugyan minimális különbséggel elvesztette a választást, a fiatal Lengyelországot, vagyis a jövőt alighanem megnyerte.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.