fbpx

Vörös, sárga, zöld országkategória szerint szigorodik a magyar járványügyi határellenőrzés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány látja az aggasztó jeleket, a környező országokban is nő a fertőzések száma, míg Magyarországon csökken az aktív megbetegedések száma. „Közös erőfeszítéssel az első csatát megnyertük Magyarországon, az életet május közepe óta több részletben újraindítottuk” – jelentette ki a miniszter.

A világban azonban nem mindenhol „ilyen sikeres a védekezés”, ezért most meg kell védeni az ország biztonságát, meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről be lehessen hurcolni. A vírust a határokon kívül kell tartani – szögezte le Gulyás Gergely. „A kormány számára a magyar emberek élete, egészsége, biztonsága a legfontosabb” – tette hozzá.

A miniszter szerint minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat és korlátozni az országba való belépést, annál jobban meg lehet védeni a normális életet. A korlátozó intézkedések a biztonságunk és szabadságunk megőrzését szolgálják – mondta Gulyás Gergely.

További hazai korlátozó intézkedések bevezetése nem indokolt, de a határellenőrzést szigorítani kell. A kockázat szerint három kategóriába sorolják az államokat – vörös, sárga, zöld.

Ezt a listát a kormányrendelet megjelenésével egy időben a tisztifőorvos közzéteszi. Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozóik, valamint nem magyar állampolgárok között.

Magyar állampolgár zöld jelzésnél kontroll nélkül beléphet, csak szúrópróbaszerű ellenőrzés lesz. Ha sárga vagy piros ország területéről lép be, a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá és 14 napos karanténba kerül.

A karantén akkor elkerülhető, ha a megelőző öt napon belül, 48 óra különbséggel készült két negatív teszt és ezt hitelt érdemlően tudja bizonyítani. A sárga és a piros közti különbség, hogy sárgánál az első negatív tesztnél szabadulhat a karanténból, ha vörös, akkor két negatív eredmény kell, hogy szabadulhasson a magyar utazó.

Külföldieknél a sárgánál ugyanaz az eljárás, vörös országból viszont külföldi nem léphet be.

A kormány újra és újra felül fogja vizsgálni az országok listáját a szerdai kormányüléseken. Az uniós tagállamoknál külön figyeltek arra, hogy lehetőség szerint biztosítsák a mozgás viszonylagos szabadságát.

A sárga kategóriába került Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, az Egyesült Királyság, Oroszország és Szerbia, valamint Japán, Kína és az Egyesült Államok.

A vörös kategóriába került Albánia, Bosznia és Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró és egyedüli szomszédos országként Ukrajna. Szintén ide tartozik a legtöbb dél-amerikai, ázsiai és afrikai ország is.

Gulyás Gergely külön megemlítette, hogy a népszerű nyaralóhelynek számító Horvátországban az új fertőzések számának növekedése ugyan nagy, ám a fertőzöttek száma továbbra is alacsony, ezért még a zöld kategóriában maradhat.

A kormány augusztus elsejéig vállalja a karantén időszak alatt elvégzett tesztek költségeit, utána viszont aki a saját felelősségére sárga vagy vörös országba utazik, és nem akarja megvárni a tizennégy napos karantén, maga állja a tesztek költségeit.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.