fbpx

Brenner Koloman büszke rá, hogy a Fidesz felemelte, és veszélyt lát benne

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Brenner Kolomannal, az Országgyűlés jobbikos alelnökével a megválasztásának körülményeiről, a Jobbik új elvi nyilatkozatáról, és az ellenzéki párt ÁSZ-bírságáról beszélgettünk.

Első körben nem sikerült megválasztani az Országgyűlés alelnökévé Brenner Kolomant, aki a Reflektorban elmondta:

egyértelműen egy kicsinyes bosszú, előre megtervezett akció volt a Fidesz részéről, hogy nem támogatták kellő szavazattal a megválasztását.

Brenner Koloman ugyanakkor büszke arra, hogy ezzel a Fidesz felemelte, és veszélyt lát benne.

„Rámutatok arra az álságos, álpolgári, álkeresztényi mivoltjára a Fidesznek, amellyel szemben harminc éve ugyanazt képviselem, egy polgári konzervatív attitűdöt”

– tette hozzá a jobbikos politikus. Brenner Koloman hangsúlyozta: nem igaz, hogy az ellenzéki képviselők miatt nem tudták őt megválasztani az Országgyűlés alelnökévé. A döntéseket előkészítő házbizottsági ülésen a Fidesz arra tett ígéretet, hogy biztosítani fogják a többséget a szavazáshoz, de ezt végül nem tették meg, vagyis a kormánypárt „felrúgta a konszenzust”. Kérdésre Brenner Koloman elmondta, hogy Sneider Tamás, akit az alelnöki székben váltott, nem gratulált neki, és köszönésen kívül nincs egymással viszonyuk.

A napokban a Jobbik vezetése új elvi nyilatkozattal állt elő, míg a legutóbbit 2017-ben fogadta el az ellenzéki párt kongresszusa. Brenner Koloman a 2017-es nyilatkozatot egy más politikai célból megszületett dokumentumnak tartja, a nyugat-európai mintára készült új elvi nyilatkozat azonban hosszú távú iránytűként szolgál, és tizenöt évre határozza meg a Jobbikot, mint jobbközép, konzervatív, keresztény-szociális alapokon álló pártot. Azt is hozzátette, szerinte hibás összehasonlítani a két nyilatkozatot, mert a 2017-es abból indult ki, hogy a Jobbik egyedül fog kormányozni 2018 után, míg a 2020-as nyilatkozat lezárja és megkoronázza a 2013 óta tartó néppártosodási folyamatot, „megszabja a párt identitását”.

Arra a felvetésre, ha az új elvi nyilatkozat egy hosszú távú iránytű, akkor miért nem a párt kongresszusával fogadtatták el, Brenner Koloman kifejtette: egy olyan nyilatkozatról van szó, amit hosszas konzultáció után, a Jobbik frakciójának összes tagja, és a párt regionális igazgatói is aláírták. A jobbikos politikus szerint a nyilatkozattal – annak szellemiségével és szövegével – az eddigi visszajelzések alapján minden párttag sokkal inkább egyetért, mint egy olyan elvi nyilatkozattal, amit formálisan, felemelt kézzel fogadtattak el egy kongresszuson, azaz „egy előre elkészített szövegre kellett rábólintani”.

Brenner Koloman azt is kifejtette, 2018-ban még volt egy olyan népszerű vezetője az ellenzéki pártnak Vona Gábor személyében, aki átmenetileg különféle irányzatokat tudott maga mögé sorakoztatni. Arról is beszélt, mivel 2018. április 8-án Vona Gábor „ellovagolt a naplementébe”, a Jobbik döntési kényszerbe került, de a párt számára egyértelmű volt: ragaszkodnak a Vona Gábor által lecövekel néppártosodáshoz. Ugyanakkor a jobbikos politikus hozzátette: Jakab Péter adta vissza a párt lelkét az új elvi nyilatkozattal, hiszen így valósították meg azt, amit Vona Gábor elkezdett.

A kérdésre, hogy akkor az elmúlt években „lelketlen párt volt-e a Jobbik”, Brenner Koloman nemmel felelt, majd úgy fogalmazott: Vona Gábor 2016-os mondata, hogy elvette a Jobbik lelkét, egy szimbolikus, de szerencsétlen kijelentés volt. Brenner Koloman szerint, azzal, hogy Jakab Péter visszaadta a párt lelkét, arra utalt:

„az elmúlt két évben úgy összekovácsolódott a Jobbik, annyira leszikárosodott a mi politikai közösségünk a folyamatos, minden oldalról történő támadások hatására, hogy aki itt van most a Jobbikban, az nagyon kérlelhetetlen ellenfele az egypárti fideszes túlhatalomnak.”

A jobbikos politikus leszögezte: nincs megalkuvás, nincs beszélgetés, ugyanakkor pontosan tudják, hogy a néppárti Jobbik képviseletében egy tisztességes polgári, konzervatív pártot alkotnak.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága nyolcsoros határozatban utasította el a Jobbik panaszát az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott bírság ügyében. „Szomorú szívvel, értetlenül állunk a döntés előtt, de tudomásul vesszük” – reagált Brenner Koloman. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az a szlovén bíró, aki a strasbourgi döntést jegyzi, a Jobbik szerint jóban van Orbán Viktor UEFA-elnök jó barátjával. „Ez egy olyan döntés, ami hátrányosan érinti a Jobbikot, hiszen közel egymilliárd forintról beszélünk, amivel a pártot megbüntették” – jelentette ki Brenner Koloman.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.