fbpx

Feloszlatták a képviselő-testületet Mohácson, új választást írnak ki

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat fognak tartani a városban. Kovács Mirella, a település jegyzője közölte: a polgármesterrel együtt tizenkét tagú testület hétfői ülésen jelen lévő mind a tizenegy tagja megszavazta a feloszlásról szóló előterjesztést.

A jogszabályok szerint a helyi választási bizottságnak kell döntenie az új választás kiírásáról, ezt a hétfői testületi ülés után legkésőbb százhúsz nappal kell megtartani. A jelenlegi képviselő-testület és a polgármester az új testület megalakulásáig és az új városvezető megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét.

A döntés hátterében az áll, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon az MSZP-s Csorbai Ferencet úgy választották meg a település polgármesterévé, hogy kihívója, a várost 21 éve irányító Szekó József (Fidesz-KDNP) szeptember végén elhunyt, így Csorbai egyedüliként vett részt a választásokon. Az MSZP polgármesterjelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz is felszólította, hogy lépjen vissza, ám ennek nem tett eleget.

Az MSZP-s jelölt egyetlen indulóként szerepelt választásokon, ahol 1867 szavazatot kapott, míg több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak. A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, így a képviselő-testület is fideszes többséggel bír. A Fidesz-KDNP jelöltjei által megnyert nyolc egyéni képviselői mandátum mellett kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője, a város alpolgármestere már az alakuló ülésen kijelentette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, fel fogják oszlatni a testületet és új helyhatósági választást fognak kiírni. “Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye” – mondta a választások után Pávkovics Gábor.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben

A szombati demonstráción néhány százan vettek részt, amit amiatt szerveztek, mert a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani kívánja a helyi építési szabályzatot, ami mind a zöldterületeket, mind pedig a szabadstrandokat veszélyeztetné.

Bohemian Betyars: A zenészeket tiltják le először, és ők az utolsók, akiket visszaengednek

A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. A magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesével, Palágyi Mátéval beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Komment #4 – Megakadályozhatóak-e a választási csalások?

A Jövő TV Komment című podcastjának negyedik adásában Banuta Zsófiával, az Unhack Democracy elnevezésű szervezet egyik alapítójával beszélgettünk arról, miként lehetne tisztábbá tenni a hazai választásokat, valamint, hogyan lehetne növelni a fiatalok politikai szerepvállalási hajlandóságát.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,269lájkolóTetszik
731követőkövető
39követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Lemondott Pilismarót teljes képviselő-testülete

A képviselő-testület azután távozott, hogy a helyi civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és népszavazást kezdeményeztek azért, hogy ne épülhessen a városban kavicsbánya.