fbpx

LMP: a kormány jelenlegi műanyagtörvénye visszalépés a korábbi javaslathoz képest

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Simon Gergővel, a Greenpeace Magyarország munkatársával közös sajtótájékoztatóján elmondta, pénteken szavaz majd az Országgyűlés az egyszer használatos műanyagok korlátozását célzó törvényjavaslatról.

Az LMP-s politikus szerint a kormány eredeti javaslata – amit korábban a szavazás előtti napon visszavontak – rendkívül előremutató javaslatokat fogalmazott meg, míg a mostani javaslat visszalépést jelent a korábbi felvetésekhez képest, igaz, az Uniós elvárásoknak így is megfelel. A kormány korábban azért lépett vissza az eredeti javaslattól, mert az több száz munkahely megszűnését eredményezte volna, Schmuck Erzsébet szerint viszont ennek a kérdésnek utánanézhettek volna a javaslat két évig tartó kidolgozása alatt.

Az LMP társelnöke hangsúlyozta: a magyar lakosok is egyre inkább környezettudatossá válnak, ezért egyre többen követelik a kormánytól, hogy hozzon érdemi környezetvédelmi lépéseket. Ezért bejelentette: amennyiben az Országgyűlés pénteken elfogadja ezt a “kilúgozott” javaslatot, számos szigorító intézkedést fognak javasolni ehhez.

Simon Gergő, a Greenpeace Magyarország munkatársa aláhúzta: ma kezdődik meg a műanyagmentes július nevű kezdeményezés, ezért is különösen fontos beszélni a műanyagok káros hatásairól. Elmondta, örvendetes, hogy az Országgyűlés napirendre vett egy ilyen javaslatot, azt pedig kifejezetten jó lépésnek tartja, hogy drasztikusan megemelnék a műanyagzacskók termékdíját.

Hangsúlyozta: a kormánynak garantálnia kell, hogy az üzletekben pénzbe kerüljenek a műanyagzacskók a javaslat elfogadása után. Simon Gergő szerint az újrahasznosítható műanyagok sem jelentenének megoldást, ugyanis ezek összegyűjtése és újrahasznosítása nem megoldott, és fenntartják az elmúlt évtizedek eldobható kultúráját.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Varga-Damm Andrea: Senki ne higgye azt, hogy bérelt helye van a következő Országgyűlésben

A független országgyűlési képviselő szerint nem csak a most ismert ellenzéki pártoknak van belépőjegyük a 2022-es választásra. A Jövő TV Reflektorban című műsorában elmondta, hogy miért indít új politikai mozgalmat, és azzal mi a célja.

Tüntettek a lengyel LMBTQ aktivisták mellett

Kedden szolidaritási tüntetést szerveztek a lengyel LMBTQ aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás és jogtalan fogvatartás ellen Budapesten, a Lengyel Nagykövetség épülete előtt.

Legújabb podcastünk

audio

Mi történt és mi várható a zűrzavaros Belaruszban?

A Jövő TV Komment című podcastjének ötödik epizódjában a Belarusz választásról, az azt követő eseményekről, illetve azok következményeiről beszélgettünk Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a #moszkvater alapító-főszerkesztőjével, a Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírójával.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,281lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

Bemutatták közös jelöltjüket az ellenzéki pártok Tiszaújvárosban

A jobbikos Bíró László azt ígéri: harcosan fogja képviselni választói érdekeit a parlamentben, az ő kezét nem köti a kormánypárt, a száját nem tudják befogni a különböző érdekcsoportok.