fbpx

Keresztes-László Lóránt a vasúti mellékvonalak vidékellenes elsorvasztását kérte számon a kormányon

Hétfői parlamenti felszólalásában Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője emlékeztette rá Orbán Viktor miniszterelnököt, 2006-ban a Fidesz ellenzéki pártként még azt az álláspontot képviselte, hogy a mindenkori kormánynak felelőssége biztosítani a magyar gazdaság vérkeringését jelentő vasúthálózat fenntartását, annak csonkítása azonban vidékellenes, és rontja a vidéken élők biztonságát, illetve életfeltételeit.

Keresztes László Lóránt szerint kormányon a Fidesz a balliberális hagyományokat követi azzal, hogy 34 vasúti mellékvonalat szüntet meg, „halálra, elsorvasztásra ítél”, és emögött semmilyen racionális gazdasági érv sincs, „ez egy egyértelmű támadás a vidék ellen”. Az LMP frakcióvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig közel 40 település, közöttünk kormánypárti polgármesterek is tiltakoztak a vasúti mellékvonalak megszüntetése ellen.

Keresztes László Lóránt arra kérdezett rá, hogy a kormány hajlandó-e visszavonni a vasútromboló intézkedését, és a mellékvonalak elsorvasztása helyett a fejlesztésükre elkölteni a forrásokat.

„Szeretném tájékoztatni, hogy olyan konstellációban áll fel ma a magyar politika, hogy a magyar vidéket Önnek nem kell megvédenie” – jelentette ki válaszában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint egy „vidékbarát kormányzás zajlik” több mint 10 éve Magyarországon, és a régi igazságtalanságokat, amiket a magyar vidék elszenvedett, most próbálják orvosolni. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a vasúti közlekedés járványügyi menetrend szerint zajlik, eközben elemzik a tapasztalatokat. Hozzátette: nincs olyan döntés, amit most a kormánynak vissza kellene vonnia.

Keresztes László Lóránt ugyanakkor közölte: a kormány az idei évben 80 milliárd forintot, a következő évben 120 milliárd forintot költ el a Budapest-Belgrád vasútvonalra. Ez az összeg 175 ezer új munkahely létesítéséhez lenne elegendő – tette hozzá az LMP frakcióvezetője. A kínai fél vállalt-e bármiféle kihasználási garanciát a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán, illetve a közvélemény számára – a titkosítás ellenére – hajlandóak-e olyan dokumentumot felmutatni, ami alátámasztja a projektet – kérdezte Keresztes László Lóránt a miniszterelnökök.

Orbán Viktor szerint a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán egy nemzetközi szerződés született, és a kínai félnek joga van bizonyos információk zártságát kérni. „Titkosításról és titkolózásról beszélni inkorrekt ebben a helyzetben” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a vasúti projektnek – ami összeköti Budapestet és Belgrádot – geostratégiai értelme van, mely mögött geopolitikai döntés van.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Mit kezdenek a nemzeti konzultációs ívekkel a budapestiek?

A járvány ellenére újabb Nemzeti Konzultációt indított a kormány, amelyben Soros György tervéről, és a járvány elleni védekezésről is kikérik a magyarok véleményét. Erről kérdeztük az utca emberét.

Ha kell, újra tüntetni fognak a tatai Öreg-tó beépítése ellen

Sok százan tüntettek szombat délután Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás luxusszálloda beruházása ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma meghaladta a 2000 főt is.

Legújabb podcastünk

audio

Kaleta-ügy, ki újítja fel a Lánchidat, ellenzéki szakadás Gödön

A Jövő TV Pálya szélén című aktuálpolitikai podcast legújabb adásában Nótin Tamás, a Jövő TV főszerkesztőjének felvetéseire Kovács János, a Jövő TV politikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. századi Intézet vezető elemzője vették górcső alá az elmúlt időszak legfontosabb közéleti történéseit.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,050lájkolóTetszik
672követőkövető
39követőkövető
1,573feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Jobbik nyilvános pedofilregiszter létrehozását javasolja

Ander Balázs arról beszélt, hogy egyetlen egy könnycseppet sem hullajtott volna senki sem, ha Kaleta Gábort nem hozzák haza. Kövér László szerint a jobbikos politikus felszólalásának stílusa lehetett volna kicsit emelkedettebb és tisztességesebb.