fbpx

Greenpeace: Paks 2 helyett a megújuló energiát kell támogatni

Drága atomerőmű helyett olcsó, gyorsan üzembe helyezhető megújuló energiahordozók jelentik a megoldást a klímaválságra – olvasható a Greenpeace környezetvédelmi szervezet keddi közleményében.

Mint írják, ma tervezik benyújtani a Paks 2 projekt létesítésének engedélyeztetési kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalnak. A környezetvédelmi szervezet felhívja a figyelmet, hogy a magyar kormány annak ellenére sem hátrált ki a beruházásból, hogy az Európai Unióban 2013 óta megújuló energiaforrásokból állítja elő a villamos energia túlnyomó részét.

A szervezet ezért azt várja a magyar kormánytól, hogy a “klíma- és ökológiai válság kellős közepén ne egy drága, évtizedeken át épülő, veszélyes technológiát alkalmazó atomerőmű megépítését támogassa, hanem tegye lehetővé a biztonságos és tiszta megújulók gyors, széleskörű terjedését.” Hangsúlyozták: a projekt már most legalább négyéves lemaradásban van, amelynek okai között szerepelhet a projekt előkészítetlensége, a rossz projektmenedzsment, vagy az orosz fél alkalmatlansága, amelyek is drágulást okoznak.

A szervezet szerint az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan Magyarországnak is fel kéne ismernie az atomenergia hátrányait, a kontinensen ugyanis az évezred kezdete óta óriási ütemben fejlődött a szél- és napenergia, míg a nukleáris energia látványosan visszaszorult. “Mindeközben Magyarországon 2006-ban adtak ki utoljára engedélyt szélerőmű építésére, az utolsót 2010-ben helyezték üzembe. 2016-ban pedig – indoklás nélkül – olyan szabályozás született, amelynek értelmében ma Magyarországon lehetetlen szélerőművet engedélyeztetni” – olvasható a közleményben.

A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól:

  • Tegye lehetővé újra a szélerőművek engedélyeztetését Magyarországon.
  • Csökkentse a napelemek és napelemes rendszerek áfáját 27%-ról a kedvezményes 5%-ra.
  • Csökkentse a napelemeket sújtó, magas környezetvédelmi termékdíjat legalább az uniós szintre, és vonja vissza a háztartási erőművekre vonatkozó elosztói teljesítménydíjat.
  • Kedvezményes hitelekkel támogassa a lakosság napenergiás beruházásait.
  • Biztosítson gyors, egyszerű ügyintézést, lakossági tanácsadást a zöld energetikai beruházásokra.
  • Tegyen elérhetővé érdemi támogatási programokat, ösztönzőket energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokra.
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Mit kezdenek a nemzeti konzultációs ívekkel a budapestiek?

A járvány ellenére újabb Nemzeti Konzultációt indított a kormány, amelyben Soros György tervéről, és a járvány elleni védekezésről is kikérik a magyarok véleményét. Erről kérdeztük az utca emberét.

Ha kell, újra tüntetni fognak a tatai Öreg-tó beépítése ellen

Sok százan tüntettek szombat délután Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás luxusszálloda beruházása ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma meghaladta a 2000 főt is.

Legújabb podcastünk

audio

Kaleta-ügy, ki újítja fel a Lánchidat, ellenzéki szakadás Gödön

A Jövő TV Pálya szélén című aktuálpolitikai podcast legújabb adásában Nótin Tamás, a Jövő TV főszerkesztőjének felvetéseire Kovács János, a Jövő TV politikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. századi Intézet vezető elemzője vették górcső alá az elmúlt időszak legfontosabb közéleti történéseit.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,050lájkolóTetszik
672követőkövető
39követőkövető
1,573feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Jobbik nyilvános pedofilregiszter létrehozását javasolja

Ander Balázs arról beszélt, hogy egyetlen egy könnycseppet sem hullajtott volna senki sem, ha Kaleta Gábort nem hozzák haza. Kövér László szerint a jobbikos politikus felszólalásának stílusa lehetett volna kicsit emelkedettebb és tisztességesebb.