fbpx

Kerpel-Fronius Gábor: Nem lehet a végletekig kilapátolni a pénzt Budapestről

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Kerpel-Fronius Gáborral, Budapest momentumos főpolgármester-helyettesével a Lánchíd felújításáról, a momentumos vezetésű korrupciós vizsgálóbizottságról, valamint a párt tisztújításáról beszélgettünk.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, a korábbi városvezetés komoly koncepciókat dolgozott ki a különböző okosvárosi fejlesztésekre, ezeket felhasználva akar a tavaly októberben megválasztott új városvezetés kész stratégiát kidolgozni. A főpolgármester-helyettes szerint nem lesz sok pénze a fővárosnak, hogy nagy beruházásokat csináljon ezen a téren. Hozzátette azonban, hogy az európai nagyvárosoknak egyébként sem ez a dolga, sokkal inkább a szolgáltatók irányába kell fogadókészséget mutatni, hogy elhozzák az újító és a város életét jobbító megoldásokat.

“Budapest ettől nagyon távol van, inkább mindent kontrollálni és megvalósítani akar. Nekünk az a feladatunk, hogy egyfajta szemléletváltozást hozzunk ebben.”

Részvételiség kapcsán kiemelte: a Városliget építési szabályzatát megváltoztatták egy lakossági fórum hatására, a Római-part ügyében pedig közösségi tervezést készítenek elő. Emellett mobilitási pontokat is létrehoztak a városban, ezekkel ösztönözve arra az embereket, hogy alternatív közlekedési formákat vegyenek igénybe.

A Momentum nemrég jelentette be, hogy a Nemzeti Konzultációval párhuzamosan “Valódi Nemzeti Konzultációt” indítanak. Kerpel-Fronius szerint a konzultáció jó módszer arra, hogy megismerjék a válaszadók attitűdjét, valamint hogy – saját média hiányában – egyenként győzzék meg az embereket, önkénteseket toborozzanak.

A Lánchíd felújítása körül kialakult vita kapcsán a főpolgármester-helyettes elmondta, augusztusban ki fogják írni a közbeszerzési eljárást, de továbbra is számítanak a kormány segítségére, aminek bebiztosításaként egy írásbeli ígéret aláírását kérik a kormánytól.

“Nem lehet a végletekig azt csinálni, hogy lapátolják ki a pénzt Budapestről, közben meg azt mondják, hogy ott van a pénz a Lánchídra.”

A Momentum az elmúlt héten jelentette be, hogy korrupciós vizsgálóbizottságot indítanak, ami az elmúlt évtizedek fővárosi korrupció-gyanús ügyeit vizsgálná. Kerpel-Fronius szerint nem csak az elmúlt tíz év tendereit fogják áttekinteni, hanem a korábbi városvezetések szerződéseit is. Kiemelte: örül, hogy a vizsgálóbizottságban jelen vannak a fővárosban ellenzéknek számító kormánypárti politikusok delegációja is.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Mit kezdenek a nemzeti konzultációs ívekkel a budapestiek?

A járvány ellenére újabb Nemzeti Konzultációt indított a kormány, amelyben Soros György tervéről, és a járvány elleni védekezésről is kikérik a magyarok véleményét. Erről kérdeztük az utca emberét.

Ha kell, újra tüntetni fognak a tatai Öreg-tó beépítése ellen

Sok százan tüntettek szombat délután Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás luxusszálloda beruházása ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma meghaladta a 2000 főt is.

Legújabb podcastünk

audio

Kaleta-ügy, ki újítja fel a Lánchidat, ellenzéki szakadás Gödön

A Jövő TV Pálya szélén című aktuálpolitikai podcast legújabb adásában Nótin Tamás, a Jövő TV főszerkesztőjének felvetéseire Kovács János, a Jövő TV politikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. századi Intézet vezető elemzője vették górcső alá az elmúlt időszak legfontosabb közéleti történéseit.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,050lájkolóTetszik
672követőkövető
39követőkövető
1,573feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Jobbik nyilvános pedofilregiszter létrehozását javasolja

Ander Balázs arról beszélt, hogy egyetlen egy könnycseppet sem hullajtott volna senki sem, ha Kaleta Gábort nem hozzák haza. Kövér László szerint a jobbikos politikus felszólalásának stílusa lehetett volna kicsit emelkedettebb és tisztességesebb.