fbpx

Palkovics nem írta alá az SZFE hallgatóinak ötpontos követelését

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása kapcsán szerda délutánra egyeztetésre hívta az egyetem hallgatói önkormányzatának képviselőit és a szakmai csoportok vezetőit. Az SZFE hallgatói krétával feliratokat rajzoltak fel a minisztérium előtti járdára. „Ne szavazzák meg” az egyetemi modellváltást – kérik a SZFE hallgatói. Az egyeztetésen Vidnyánszky Attila is részt vett, mint a Teátrum Társaság elnöke.

Bizakodunk abban, hogy a párbeszéd valós lesz, és valóban működni tud – nyilatkozták a SZFE hallgatóinak képviselői a minisztériumi egyeztetés után. A hallgatók egy 5 pontos követeléssel érkeztek az egyeztetésre, de ezt Palkovics nem volt hajlandó aláírni.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az alábbi dokumentumot adták át Palkovics Lászlónak:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége arra kéri a Kormányt, hogy vonja vissza az Egyetem modellváltásáról rendelkező törvénytervezetet. A hallgatók a modellváltást legkorábban 2021. szeptember 1-jei határidővel fogadják el, és megállapodnak Prof. Dr. Palkovics Lászlóval, hogy azt kizárólag a következő feltételek garantálása mellett terjesztik újra a parlament elé:

 1. Rektor
  A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad. A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.
 2. Alapítói jogok
  Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”. Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.
 3. Szenátus
  A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.
 4. Alapítványi kuratórium
  Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.
 5. Finanszírozás
  Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja. A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

Palkovics: az átalakítás nyomán nő az egyetem önállósága

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az egyeztetések után közölte: „jobb esélyeket biztosít a színművészetis hallgatók számára a modellváltás”. Palkovics László a találkozó kapcsán úgy fogalmazott: az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek „a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket”. A miniszter szerint az átalakítás nyomán nő az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága. A miniszter a találkozó idején alatt tartott demonstráció kapcsán kifejtette: megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve.

Vasárnap több százan gyűltek össze a Vas utcában a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete előtt, hogy tiltakozzanak az intézmény kormányzati átalakítása ellen.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Mit kezdenek a nemzeti konzultációs ívekkel a budapestiek?

A járvány ellenére újabb Nemzeti Konzultációt indított a kormány, amelyben Soros György tervéről, és a járvány elleni védekezésről is kikérik a magyarok véleményét. Erről kérdeztük az utca emberét.

Ha kell, újra tüntetni fognak a tatai Öreg-tó beépítése ellen

Sok százan tüntettek szombat délután Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás luxusszálloda beruházása ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma meghaladta a 2000 főt is.

Legújabb podcastünk

audio

Kaleta-ügy, ki újítja fel a Lánchidat, ellenzéki szakadás Gödön

A Jövő TV Pálya szélén című aktuálpolitikai podcast legújabb adásában Nótin Tamás, a Jövő TV főszerkesztőjének felvetéseire Kovács János, a Jövő TV politikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. századi Intézet vezető elemzője vették górcső alá az elmúlt időszak legfontosabb közéleti történéseit.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,050lájkolóTetszik
672követőkövető
39követőkövető
1,573feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Jobbik nyilvános pedofilregiszter létrehozását javasolja

Ander Balázs arról beszélt, hogy egyetlen egy könnycseppet sem hullajtott volna senki sem, ha Kaleta Gábort nem hozzák haza. Kövér László szerint a jobbikos politikus felszólalásának stílusa lehetett volna kicsit emelkedettebb és tisztességesebb.