fbpx

Közös cikkben sürget okos klímapolitikát a német, a svájci és az osztrák államfő

A környezetvédelmi világnap alkalmából Frank-Walter Steinmeier német, Simonetta Sommaruga svájci és Alexander Van der Bellen osztrák államfő közös véleménycikket írt a Frankfurter Allgemeine Zeitungba. Mindhárman arra hívják fel a figyelmet: bár a koronavírus-járvány jelentette kihívás félretette a klímaválság témáját, az azonban nem tűnt el. A gazdaság újraindításakor a munkahelyek védelme és az erős klímapolitika pedig nem ütik egymást.

„Mindennapi életünket Európában régóta meghatározzák az extrém forró nyarak, az áradások és az aszályok – ezek a klímaváltozás következményei. Miközben egyre forróbb lesz az idő a bolygón, egyre több állat- és növényfaj tűnik el örökre, úgy, hogy észre sem vesszük”

– olvasható az államfők által írt véleménycikkben. Rámutatnak: a koronavírus-járvány miatt szó szerint eltűntek a korábban tízezres klímatüntetések, a klímaválság viszont nem tűnt el – és vakcina se lesz ellene.

„A klímakonferencia elhalasztása nem jelenti azt, hogy a klímapolitikát is el lehet halasztani. A klímapolitika nem csak a környezetvédelmi világnapon fontos, hiszen a saját és az utódaink életét is meghatározza, hogy most megtesszük-e a helyes lépéseket” – fogalmaz Steinmeier, Sommaruga és Van der Bellen.

Szerintük a klímapolitikára is igaz a koronavírus ellen alkalmazott megközelítés, hogy laposítsuk a görbét (flatten the curve): csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A koronavírus-válság mély nyomokat hagy a gazdaságban, ezért helyes, hogy az államok sok pénzt költenek a munkahelyek megmentésére. Ugyanakkor nem szabad a megszokott gyakorlatokat követni, a gazdaságunkat olyan innovációkkal kell újraindítani, amelyek következetesen a fenntarthatóság felé haladnak – teszik hozzá az államfők.

A munkahelyek védelme és az erős klímapolitika nem állnak ellentétben egymással.

„Egy egészséges gazdaság, amely elhagyja a szenet, olajat, gázt és a hulladékhegyeket, növekedést és olyan munkahelyeket teremt, amelyeknek van jövője.

Nem a múltba kell befektetnünk, hanem új, környezetbarát technológiákba, a megújuló energiaforrásokból származó tiszta és megfizethető elektromosságba”

– vélekednek az államfők.

Arra is emlékeztetnek, hogy több nemzetközi döntés is született az üvegházhatású gázok csökkentéséről, illetve a karbonsemlegességről, mindezek a törekvések azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha a klímapolitikát az emberekkel közösen formálják.

„Meg kell teremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy mindenki klímabarát módon élhessen, a jövedelmétől függetlenül.

Be kell fektetnünk a tiszta mobilitásba, az elektromos járművek töltőállomásaiba, jobb vasúti összeköttetésekre van szükség, hatékony fűtési rendszerekre. Így mindenki együtt védheti a klímát, sőt, a lakosság pénztárcáját is óvjuk ezzel, hiszen akik például megfelelően szigetelt otthonban élnek, kevesebbet költenek fűtésre” – fejtik ki.

Steinmeier, Sommaruga és Van der Bellen szerint az új, klímabarát mindennapokhoz megőrizhetünk valamit a koronavírus-válság tapasztalataiból is. Az elmúlt hetek ugyanis megmutatták, hogy az emberek hatékonyan tudnak együtt dolgozni nagy távolságból is. A videokonferenciák és a home office hasznos eszközök lehetnek a forgalom és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében.

Az államfők azt is kiemelik, hogy a koronavírus-válságban sok fiatal mutatott szolidaritást az idősebbek felé, ennek a fordítottja igaz a klímapolitikára:

„nekünk, idősebb embereknek kell szolidaritást mutatnunk a fiatalok felé azzal, hogy olyan bolygót hagyunk nekik, amelyen érdemes élni.”

Ehhez hozzáteszik, hogy elsősorban a gyerekeink és az unokáink azok, akik szenvedni fognak annak következményeitől, ha most nem indítjuk újra jelentősen a klímavédelmi erőfeszítéseinket.

„Az okos klímapolitika pozitív hatásai hamar megmutatkoznak a foglalkoztatásban, a növekedésben és mindannyiunk mindennapi életében” – szögezik le.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Ismét demonstráltak a turizmus megmentése érdekében

Szeptember 18-án folytatódott a "Mentsük meg a turizmust" elnevezésű tüntetéssorozat, ezúttal a Dísz téren gyűlt össze nagyjából 200-300 ember.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

LMP: Az összeesküvés-elméletekről hadováló Orbán az igazi neoliberális

Kanász-Nagy Máté szerint a kormányfő a második világháború előtti szintre viszi vissza a társadalombiztosítási jogokat.