fbpx

Demkó Attila: Trianon nem történelem, hanem a jelen

A Jövő TV Reflektorban című műsorában, Demkó Attila biztonságpolitikai szakértővel, íróval, a Máglyatűz szerzőjével beszélgettünk a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából. Napról napra Trianon címmel új könyve jelent meg, amit Gyulai Györggyel írt közösen. A könyv kronológiailag végigveszi a békediktátumot közvetlenül megelőző, majd az azt követő eseményeket, illetve geopolitikai kontextusba is helyezi Trianont. Naiv gondolat, hogy egyszer a nemzeti összetartozás napja a Kárpát-medencei nemzetek összetartozásának napja legyen? Erről is szót ejtettünk Demkó Attilával.

A biztonságpolitikai szakértő, író arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon sok minden történik a Kárpát-medencén túl is, ami hat a térségre, és talán ez lehet az újdonság a többi – szintén a témával foglalkozó – könyvhöz képest a Napról napra Trianon című kötetben, amelyben mélyebben foglalkoznak a geopolitikai környezettel. „Ez egy kronologikus könyv, mégis elemző.” (…) „Politikai kontextusba helyezi Trianont, egyben egy megmondó könyv is” – fogalmazott.

Karácsony Gergely főpolgármester döntésére és felhívására a budapesti trianoni megemlékezés kapcsán Demkó Attila kijelentette: „Ha egy normális ország akarunk lenni, akkor ilyen gesztusokra szüksége van.” Elmondta: nagyon reméli, hogy ez egy pont afelé, hogy mindannyian átérezzük a mai Magyarországon, mi is történt 100 éve, és hogy ez mindannyiunknak a problémája ma is. Az író szerint Trianon nem történelem, hanem a jelen, hiszen ma is határon túl élnek az elszakított magyaroknak az utódai. Trianon egyik fő üzenete, hogy problémás térségben élünk, az volt 100 éve, és az ma is, a másik üzenete pedig az, hogy velünk van – jelentette ki Demkó Attila. Kifejtette: Trianon és a történelmi sérelmeken felül lehet emelkedni, ha mindenki őszintén szembenéz a saját múltjával, de ez rövid távon nem fog menni, „mindenkinek el kell végeznie a munkát”.

Demkó Attila publicisztikát is írt Trianon: Károlyi, Kun vagy Tisza? címmel a Jövő TV oldalára. A biztonságpolitikai szakértő, író szerint az Európai Unió csak enyhítette a trianoni tüneteket, a megoldás a Kárpát-medencében van, ugyanakkor a döntés nem a mi oldalunkon van, csak arról dönthetünk, hogy elfogadjuk-e a kinyújtott kezet, ha van, és arról, hogy nem hazudunk magunknak saját történelmünkről, túl rózsaszín vagy túl fekete képet festve.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Mit kezdenek a nemzeti konzultációs ívekkel a budapestiek?

A járvány ellenére újabb Nemzeti Konzultációt indított a kormány, amelyben Soros György tervéről, és a járvány elleni védekezésről is kikérik a magyarok véleményét. Erről kérdeztük az utca emberét.

Ha kell, újra tüntetni fognak a tatai Öreg-tó beépítése ellen

Sok százan tüntettek szombat délután Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás luxusszálloda beruházása ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma meghaladta a 2000 főt is.

Legújabb podcastünk

audio

Kaleta-ügy, ki újítja fel a Lánchidat, ellenzéki szakadás Gödön

A Jövő TV Pálya szélén című aktuálpolitikai podcast legújabb adásában Nótin Tamás, a Jövő TV főszerkesztőjének felvetéseire Kovács János, a Jövő TV politikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. századi Intézet vezető elemzője vették górcső alá az elmúlt időszak legfontosabb közéleti történéseit.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,050lájkolóTetszik
672követőkövető
39követőkövető
1,573feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Jobbik nyilvános pedofilregiszter létrehozását javasolja

Ander Balázs arról beszélt, hogy egyetlen egy könnycseppet sem hullajtott volna senki sem, ha Kaleta Gábort nem hozzák haza. Kövér László szerint a jobbikos politikus felszólalásának stílusa lehetett volna kicsit emelkedettebb és tisztességesebb.