fbpx

Vona Gábor szerint a fake news a 21. század legnagyobb problémája

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Vona Gáborral, a Második Reformkor Alapítvány alapítójával a “fake-ek és ellensúlyok” című törvényjavaslatáról beszélgettünk, amelynek lényege, hogy a jövőben csak korlátozottan vagy egyáltalán ne juthassanak közpénzhez a bizonyítottan álhíreket terjesztő médiumok.

Vona Gábor szerint a hamis hírek terjedése a 21. század egyik legnagyobb, legkomplexebb problémája, amit egyetlen törvényjavaslat nem fog tudni megoldani. Ezért a mostani javaslata inkább az egyes médiumokhoz beérkező közpénzek felhasználását korlátozná, annak fényében hogy született-e, és amennyiben igen, hány bírósági ítélet született az adott médiummal szemben.

Elmondta, tisztában van azzal, hogy egyes bírósági ítéleteket is sok esetben vitatnak itthon, de az Ügyészséggel, az Állami Számvevőszékkel, vagy az Alkotmánybírósággal összehasonlítva nem mondható el, hogy a NER kézi vezérléssel irányítaná a bíróságokat.

“A javaslat célja az volt, hogy vitát generáljunk”

– mondta.

A Jobbik korábbi elnöke szerint a civil szférának és a politikának egyaránt meg kell vitatnia a fake news jelenséget. Hozzátette: többek közöttt az őt ért karaktergyilkosságok is motiválták a javaslat elkészítésére. Vona Gábor elmondta, az ellenzéki oldalon szereplő politikai pártokkal és azok frakcióival alapvetően jó viszonyt ápol.

“Akik képesek kinézni néha az Orbán kontra Gyurcsány hideg polgárháborúból, azokkal alapból jó a kapcsolatom.”

– jelentette ki.

A Jobbik kapcsán megemlítette, a pártnak jelenleg kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy az ő javaslatait parlamenti vitára bocsássák. Hozzátette: ha minden áron az lenne a célja, hogy ez a javaslat bekerüljön a Parlamentbe, a párton belüli tekintélyéből adódóan el tudná érni, mégsem akarja, hogy ez baráti szívesség legyen. A Jobbik táján tapasztalható konfliktusok, kilépések-kizárások kapcsán kijelentette: nem esik jól nézni, ahogy a volt párttársai egymásnak ugranak. Továbbá azt is elmondta, hogy a Jobbik és a Mi Hazánk szakadásakor volt két külön koncepció, ami nem fért meg egymás mellett, most viszont ezt nem látja, sokkal inkább csak rosszul kezelt emberi konfliktusokat.

A Második Reformkor Alapítvány jövőjével kapcsolatban kifejtette, nem kívánja párttá alakítani azt a későbbiekben, a célja sokkal inkább az, hogy az alapítvány Magyarország egyik olyan civil közéleti központja lenne, amelynek számít a véleménye, valamint képes “politikai inkubátorként” az aktív fiatalokat is elérni.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Mit kezdenek a nemzeti konzultációs ívekkel a budapestiek?

A járvány ellenére újabb Nemzeti Konzultációt indított a kormány, amelyben Soros György tervéről, és a járvány elleni védekezésről is kikérik a magyarok véleményét. Erről kérdeztük az utca emberét.

Ha kell, újra tüntetni fognak a tatai Öreg-tó beépítése ellen

Sok százan tüntettek szombat délután Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás luxusszálloda beruházása ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma meghaladta a 2000 főt is.

Legújabb podcastünk

audio

Kaleta-ügy, ki újítja fel a Lánchidat, ellenzéki szakadás Gödön

A Jövő TV Pálya szélén című aktuálpolitikai podcast legújabb adásában Nótin Tamás, a Jövő TV főszerkesztőjének felvetéseire Kovács János, a Jövő TV politikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. századi Intézet vezető elemzője vették górcső alá az elmúlt időszak legfontosabb közéleti történéseit.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,050lájkolóTetszik
672követőkövető
39követőkövető
1,573feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Jobbik nyilvános pedofilregiszter létrehozását javasolja

Ander Balázs arról beszélt, hogy egyetlen egy könnycseppet sem hullajtott volna senki sem, ha Kaleta Gábort nem hozzák haza. Kövér László szerint a jobbikos politikus felszólalásának stílusa lehetett volna kicsit emelkedettebb és tisztességesebb.