fbpx

A civilek és az ellenzékiek szerint is alkalmatlan a ma elfogadott klímatörvény a klímaválság elleni védekezésre

Az Országgyűlés szerdán tárgyalta azt a klímavédelmi törvényjavaslatot, amelyet eredetileg az ellenzék nyújtott be még tavaly szeptemberben, ám az eredeti tartalmán számos ponton változtattak a kormánypártok. Az ellenzéket ezzel arra kényszerítették, hogy saját javaslatukat szavazzák le, amit ennek ellenére is elfogadott a Parlament fideszes többsége.

A törvény ellen több szakmai civil szervezet is felszólalt, véleményük szerint ugyanis az semmilyen garanciát nem nyújt arra, hogy Magyarország élhető maradjon az elkövetkező évtizedekben is. Kijelentették: a klímavédelmi törvényt a döntéshozók újabb kudarcaként ítéli meg az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Habitat for Humanity Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége is.

Felhívták a figyelmet, hogy a lakosságnak érdemben segíteni kell energiatakarékossági és -hatékonysági beruházások mielőbbi megvalósításában, ezért azt kérik, hogy:

  • még idén oldják fel az új szélerőművek építését tiltó intézkedéseket;
  • tegyék olcsóbbá, elérhetőbbé a lakossági napenergia- és egyéb megújulós beruházásokat és támogassák a közösségi energiatermelést;
  • legkésőbb 2025 végéig zárják be a “klímagyilkos” Mátrai Erőművet;
  • haladéktalanul tiltsák be a szén (különösen a lignit) értékesítését a lakosságnak, ezzel párhuzamosan segítve az alacsony jövedelmű háztartások átállását a tiszta fűtésre;
  • legalább 55%-kal csökkenjen Magyarország szén-dioxid-kibocsátása 2030-ig

A klímavédelmi törvény elfogadása után az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatón értékelték a parlamenti szavazást:

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, a törvényjavaslat benyújtója szerint a kormány a tartalom módosítása mellett még a javaslatok címét sem volt hajlandó megtartani, teljes mértékben “kiherélték” azt. A kormánypártok továbbá semmibe vették a javaslatban megfogalmazott határidőket, éppen úgy, ahogyan az EU-s klímavédelmi célkitűzéseket is. Schmuck Erzsébet szerint a kormány az év elején bemutatott klímavédelmi akciótervet vette a módosítások alapjául, ami ugyan környezetvédelmi szempontból pozitív, a klímaváltozás elleni harchoz semmit nem tesz hozzá.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője “politikai hullarablónak” nevezte a kormánypártokat, amiért kifacsarták az ellenzék klímavédelmi javaslatát, azonban kiemelte, a klímavédelmi törvény megszületése már önmagában félsiker. A Jobbik képviselője, Magyar Zoltán azt nehezményezte, hogy a zöld ügyekben elkötelezettnek mondott Áder János miért nem szólalt fel a törvényjavaslat tartalma ellen. Az MSZP-s Gurmai Zita szerint aki nem látja azt, hogy a klímaváltozás reális probléma, az vagy hazudik, vagy vak. A DK-s Oláh Lajos ezt megerősítve kijelentette: zöld kérdésben az ország mögöttünk áll, és nem a Fidesz mögött.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Mit kezdenek a nemzeti konzultációs ívekkel a budapestiek?

A járvány ellenére újabb Nemzeti Konzultációt indított a kormány, amelyben Soros György tervéről, és a járvány elleni védekezésről is kikérik a magyarok véleményét. Erről kérdeztük az utca emberét.

Ha kell, újra tüntetni fognak a tatai Öreg-tó beépítése ellen

Sok százan tüntettek szombat délután Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás luxusszálloda beruházása ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma meghaladta a 2000 főt is.

Legújabb podcastünk

audio

Kaleta-ügy, ki újítja fel a Lánchidat, ellenzéki szakadás Gödön

A Jövő TV Pálya szélén című aktuálpolitikai podcast legújabb adásában Nótin Tamás, a Jövő TV főszerkesztőjének felvetéseire Kovács János, a Jövő TV politikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. századi Intézet vezető elemzője vették górcső alá az elmúlt időszak legfontosabb közéleti történéseit.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,050lájkolóTetszik
672követőkövető
39követőkövető
1,573feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Jobbik nyilvános pedofilregiszter létrehozását javasolja

Ander Balázs arról beszélt, hogy egyetlen egy könnycseppet sem hullajtott volna senki sem, ha Kaleta Gábort nem hozzák haza. Kövér László szerint a jobbikos politikus felszólalásának stílusa lehetett volna kicsit emelkedettebb és tisztességesebb.