fbpx

Vona Gábor: a fake news a legsúlyosabb probléma

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, a Második Reformkor Alapítvány alapítója legújabb videójában arra hívja fel a figyelmet, hogy a fake news mindenkit érint. Nemrégiben jelentette be, hogy az álhírek elleni küzdelem céljával készített törvényjavaslatot: fake-ek és ellensúlyok címmel. Célja, hogy a hiteles tájékoztatáshoz való jog, valamint a közpénzzel történő felelős gazdálkodás elvének érvényesítése érdekében a jövőben csak korlátozottan, vagy egyáltalán ne jussanak közpénzhez a bizonyítottan álhíreket terjesztő médiumok. Az álhíreket terjesztő médiumok büntetőpontokat kapnának, büntetőpontjaik száma pedig befolyásolná, hogy mennyi közpénzt kap az adott médium tulajdonosa. 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fake news csak a másikat érinteni, a másikat, aki ugye egy hülye. De azt is tudnunk kell, hogy a másik ugyanezt gondolja rólunk, neki mi vagyunk a hülye, akit a fake news érint, és őt persze egyáltalán nem. Ebből az következik, hogy a fake news az nem valamiféle objektív dolog, hanem szubjektív” – fejtette ki Vona Gábor a 21VloG aktuális részében.

Filozófusok és pszichológusok kutatásaira hivatkozva elmondta: az ember a 21. században egy szorongó lény. Hozzátette: saját könyvében arra a következtetésre jutott, hogy mindenki önbecsülésre vágyik a saját életében, és ehhez arra van szükség, hogy a körülöttünk lévő világot értelmesnek, értékesnek lássuk. Vona Gábor úgy véli: a fake news ezt az értelmes világot teremti meg a számunkra. 

Sokszor tényleg ehhez kell nyúlnunk, vagy sokszor tényleg erre van igényünk, valami hazugságra, valami önáltatásra, hogy a világban, ebben a kaotikus, sokszor rémisztő világban, külvilágban értelmet leljünk

– fogalmazott.

Hozzátette: bizonyos szempontból jobb hinni egy olyan világban, amit gonoszok irányítanak, mint egy olyanban, amit nem irányít semmi. 

Vona Gábor szerint az álhírekkel az is a probléma, hogy „mi emberek manipulálhatóak vagyunk”.

A kínálat csökkentésén kívül a keresletet is csökkenteni kellene, ez pedig tudatosabb társadalommal, megfelelő oktatással lenne lehetséges. 

Korábban beszámoltunk arról, hogy Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szerint Vona Gábor fake-ek és ellensúlyok című javaslatának célja helyes, de nem ért egyet a büntetőpontos részével, és a jogi értelmezésével. Szerinte a javaslat által létrehozandó intézmény nem illeszkedik a magyar közjogi rendszerbe. Vona Gábor szintén reagált a kritikákra, többek között a közösségi oldalán azt írta: a javaslat szerint a bírósági ítéletek pusztán támpontot jelentenének a közpénz helyes felhasználására vonatkozóan. Továbbá válaszában aláhúzta, nem egyedi esetekben alkalmaznának plusz szankciót, hanem a médiumok összesített „teljesítményét” vezetnék be értékelési szempontként. A Második Reformkor Alapítvány által javasolt intézmény létrehozásával kapcsolatban pedig közölte, nem adnának döntési jogot ennek a szervnek, a feladata csupán a nyilvántartás, közlés és tájékoztatás lenne.

Horváth Sára
Újságíró

Legfrissebb videók

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Ismét demonstráltak a turizmus megmentése érdekében

Szeptember 18-án folytatódott a "Mentsük meg a turizmust" elnevezésű tüntetéssorozat, ezúttal a Dísz téren gyűlt össze nagyjából 200-300 ember.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

LMP: Az összeesküvés-elméletekről hadováló Orbán az igazi neoliberális

Kanász-Nagy Máté szerint a kormányfő a második világháború előtti szintre viszi vissza a társadalombiztosítási jogokat.