fbpx

Szél Bernadett az Alkotmánybírósághoz fordul

Nemrég az Országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta a Budapest-Belgrád vasútvonal projekt felgyorsítását, valamint minden ezzel kapcsolatos dokumentum és szerződés tíz évre történő titkosítását.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatkérés formájában kikérte a Budapest-Belgrád vasútvonalra Magyarország Kormánya és a Kínai Export Import Bank között aláírt hitelszerződést, azonban azt a választ kapta: „a veszélyhelyzet idején az egyes adatvédelmi és adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 179/2020. (V. 4.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdésére figyelemmel” 45 napon belül küldhetik el a dokumentumot. Így a közérdekű adatok kiadásának határideje háromszorosára nőtt. Szél Bernadett szerint ez „teljsen kamu”, és kevesebb idő lett volna csatolni a dokumentumot, mint begépelni a választ. 

A politikai hátteret tudjuk, ez a vasút a kínai kommunista párt és a kormány nászajándéka, amit velünk fizettetnek meg, csak most 82 milliárdot kaptak a válság alatt a Gazdaságvédelmi Alapból és az egész projekten Mészáros fog hízni — miközben például az egészségügyi dolgozik majd egyszer kapnak 500 ezret” – írta Szél Bernadett a Facebookon.

A politikus alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, úgy véli: ez kormányzati időhúzás a közérdekű adatok megosztásában. 

Az LMP adatkérések sorozatát indítja el a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányába. Keresztes László Lóránt a párt frakcióvezetője azt mondta: látni szeretnék a projekt műszaki adatait, illetve azt, hogy pontosan mit építenek ezermilliárd forintból. 

„Látni akarjuk a megtérülési számokat, illetve azt, hogy a kínai fél vállalt-e kihasználási garanciákat”

– mondta.
Horváth Sára
Újságíró

Legfrissebb videók

Mit kezdenek a nemzeti konzultációs ívekkel a budapestiek?

A járvány ellenére újabb Nemzeti Konzultációt indított a kormány, amelyben Soros György tervéről, és a járvány elleni védekezésről is kikérik a magyarok véleményét. Erről kérdeztük az utca emberét.

Ha kell, újra tüntetni fognak a tatai Öreg-tó beépítése ellen

Sok százan tüntettek szombat délután Tatán az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás luxusszálloda beruházása ellen. A szervezők szerint a résztvevők száma meghaladta a 2000 főt is.

Legújabb podcastünk

audio

Kaleta-ügy, ki újítja fel a Lánchidat, ellenzéki szakadás Gödön

A Jövő TV Pálya szélén című aktuálpolitikai podcast legújabb adásában Nótin Tamás, a Jövő TV főszerkesztőjének felvetéseire Kovács János, a Jövő TV politikai elemzője és Deák Dániel, a XXI. századi Intézet vezető elemzője vették górcső alá az elmúlt időszak legfontosabb közéleti történéseit.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,050lájkolóTetszik
672követőkövető
39követőkövető
1,573feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A Jobbik nyilvános pedofilregiszter létrehozását javasolja

Ander Balázs arról beszélt, hogy egyetlen egy könnycseppet sem hullajtott volna senki sem, ha Kaleta Gábort nem hozzák haza. Kövér László szerint a jobbikos politikus felszólalásának stílusa lehetett volna kicsit emelkedettebb és tisztességesebb.