fbpx

Vona Gábor: nincs szó arról, hogy egy állami szervnél, önkormányzatnál határoznák meg, mi a hiteles tájékoztatás

Kedden már írtunk arról, hogy Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke, jelenleg a Második Reformkor Alapítvány vezetője kidolgozott egy törvényjavaslatot “Fake-ek és ellensúlyok” néven. A javaslat lényege, hogy a hiteles tájékoztatáshoz való jog, valamint a közpénzzel történő felelős gazdálkodás elvének érvényesítése érdekében a jövőben csak korlátozottan vagy egyáltalán nem juthatnának közpénzhez a bizonyítottan álhíreket terjesztő médiumok.

Ungár nem ért egyet Vona „fake-ek és ellensúlyok” című törvényjavaslatával – Jövő TV

Az álhírek elleni küzdelem céljával készítette el és mutatta be törvényjavaslatát Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, a Második Reformkor Alapítvány alapítója múlt héten. A fake news-t a XXI. század egyik legsúlyosabb problémájának tartja az egykori pártelnök. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szerint a javaslat célja helyes, de jogilag rossz precedenst eredményezhetne, illetve kérdés, hogy mit jelentene pontosan a hiteles tájékoztatás.

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő kritikákat fogalmazott meg a javaslattal kapcsolatban, amire azóta Vona Gábor is reagált. Mint írja, a javaslat szerint a bírósági ítéletek pusztán támpontot jelentenének a közpénz helyes felhasználására vonatkozóan. “Ahogy egy közbeszerzés esetén elvárható egy vállalkozástól a megfelelő referencia, úgy egy közpénzre igényt tartó médiumtól is elvárhatja az állam bizonyos minőségi kritériumok teljesítését. Itt tulajdonképpen az állam saját magát korlátozza. Az állam nem adhat az érintetteknek pénzt, illetve korlátok szerint” – írja Vona Gábor.

Ungár Péter arra is felhívta a figyelmet kritikájában, hogy a szabályozás veszélyes precedenst teremthet a polgári eljárások tekintetében is. A Második Reformkor Alapítvány alapítója válaszában aláhúzta, nem egyedi esetekben alkalmaznának plusz szankciót, hanem a médiumok összesített “teljesítményét” vezetnék be értékelési szempontként.

“A polgári marasztaló ítéletekhez további egyedi szankciókat fűzni nem lenne helyes, ez természetes.”

Vona Gábor azt is hangsúlyozta, a javaslatban nincs szó arról, hogy egy állami szervnél, önkormányzatnál határoznák meg, mi a hiteles tájékoztatás. Nem egy hivatal vagy egy önkormányzat kell, hogy ítéletet hozzon, annak pusztán a bíróságok ítéleteit kell figyelembe venni. A Második Reformkor Alapítvány által javasolt intézmény létrehozásával kapcsolatban pedig elmondta, nem adnának döntési jogot ennek a szervnek, a feladata csupán a nyilvántartás, közlés és tájékoztatás lenne.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Ismét demonstráltak a turizmus megmentése érdekében

Szeptember 18-án folytatódott a "Mentsük meg a turizmust" elnevezésű tüntetéssorozat, ezúttal a Dísz téren gyűlt össze nagyjából 200-300 ember.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

LMP: Az összeesküvés-elméletekről hadováló Orbán az igazi neoliberális

Kanász-Nagy Máté szerint a kormányfő a második világháború előtti szintre viszi vissza a társadalombiztosítási jogokat.