fbpx

A strasbourgi bíróság szerint Kövér László megsértette a sajtószabadságot

Hétfőn az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyhangú döntéssel kimondta Strasbourgban, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből – írja az Index.

A portál munkatársai, illetve a hvg.hu, a nol.hu és a 24.hu újságírói is a jegybank alapítványával kapcsolatban kérdezték a kormánypárti képviselőket a 2016 április 25-i ülésnapon a Parlamentben. Ezt követően Kövér László házelnök az újságírókat határozatlan időre kitiltotta a Parlamentből, mert olyan helyiségekben is forgattak, ahol egy 2013-as rendelet alapján nem lehet. Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult.

A kormány érvelése szerint a Parlament folyosóin olykor nemzetbiztonsági jelentőségű, titkosított iratokat is szállítanak, és aki nem megengedett helyen forgat, lefényképezheti azokat. Azt is felhozták a kitiltott újságírók ellen, hogy akadályozták a parlamenti munkát a politikusok kérdezgetésével, más, a Parlamentben dolgozó emberek munkáját is akadályozták, illetve zaklatták a kormánypárti képviselőket. Továbbá kifogásokat fogalmaztak meg az újságírók munkájának tartalmával kapcsolatban is. E szerint nem tájékoztattak kiegyensúlyozottan, mert ellenzéki politikusokat nem próbáltak megállítani, eleve olyan videót akartak forgatni, amelyben a képviselők nem válaszolnak, hogy a kamera elől menekülő politikusok lefilmezésével rossz színben tüntessék fel őket – számol be az Index.

A bíróság az újságíróknak adott igazat, és megállapította, hogy az újságírók kitiltása sértette az európai emberi jogi egyezmény véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét. Nem vagyoni kártérítésként az államnak 4574 eurót (1,6 millió forintot) kell fizetnie. A döntés ellen a bíróság Nagykamarájához lehet fellebbezni.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Varga-Damm Andrea: Senki ne higgye azt, hogy bérelt helye van a következő Országgyűlésben

A független országgyűlési képviselő szerint nem csak a most ismert ellenzéki pártoknak van belépőjegyük a 2022-es választásra. A Jövő TV Reflektorban című műsorában elmondta, hogy miért indít új politikai mozgalmat, és azzal mi a célja.

Tüntettek a lengyel LMBTQ aktivisták mellett

Kedden szolidaritási tüntetést szerveztek a lengyel LMBTQ aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás és jogtalan fogvatartás ellen Budapesten, a Lengyel Nagykövetség épülete előtt.

Legújabb podcastünk

audio

Mi történt és mi várható a zűrzavaros Belaruszban?

A Jövő TV Komment című podcastjének ötödik epizódjában a Belarusz választásról, az azt követő eseményekről, illetve azok következményeiről beszélgettünk Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a #moszkvater alapító-főszerkesztőjével, a Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírójával.

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,281lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,786feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

A terézvárosi önkormányzat példát akar mutatni, kitűzték a szivárványos zászlót

Soproni Tamás polgármester bejelentette: szeptembertől az önkormányzat 50 ezer forint értékű jegyescsomagját az élettársi viszonyukat bejegyezni kívánó azonos nemű párok is megkapják.