fbpx

Pálinkás József: Etikailag kikezdhetetlen, áldozathozatalra is képes új politikusokra van szükség

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke „Vár-e ránk új világ” című publicisztikájában az Új Világ néven indított blogoldalon arról ír, hogy az ország valódi megváltoztatásához tapasztalt, az eddigi munkájuk alapján sikeres és politikai mutyikba nem keveredett, hiteles, új emberek kellenek.

Pálinkás József szerint, bár a rendszerváltás után, 1990 és 1994 között kiépültek a parlamentáris demokrácia, a jogállam intézményei, mégsem alakult ki a demokratikus jogállam kultúrája, mert kevés politikus képviselte következetesen a „jog uralma” elvét. Ennek a lényege az, hogy „senki nem állhat a jog fölött” – teszi hozzá.

Az MTA volt elnöke úgy látja: sokan várják 2022-őt, illetve sokan sokat várnak a következő választás évétől. Ugyanakkor úgy véli, a jelenlegi közmorál nehezen változtatható meg pusztán az Alaptörvény vagy éppen a választási törvény módosításával. Azt írja:

„Az igazi változtatáshoz ugyanis az új szabályok mellett új emberek is kellenek. Tapasztalt, az eddigi munkájuk alapján sikeres és politikai mutyikba nem keveredett, ezért hiteles emberek. A köz érdekeiről nem csak szavaló, hanem azért áldozatokat hozni is képes, és ezzel új politikát megvalósító emberek.”

Pálinkás József szerint az ilyen embereket bátran megbízhatnánk azzal, hogy képviseljenek minket közösségeink és az ország sorsának alakításában.

„Vár-e ránk egy ilyen új világ?” – teszi fel a kérdést, amelyre választ is ad: nem vár, mert nekünk kell megteremteni, méghozzá sok munkával.

„És azzal, hogy a politikusokkal szembeni elvárásokat és követelményeket alapvetően megváltoztatjuk. Elég volt a köz szolgálatának leple alatt csupán nyerészkedni akaró hatalomtechnikusokból. Elég volt az »én elnézem a te tisztességtelen haszonszerzésedet, te elnézed az enyémet« mutyi-politizálásból. Elég volt a sorsdöntő ügyekben is parancsra szavazó képviselőkből” – fogalmaz az MTA volt elnöke.

Azt is hozzáteszi: ha megköveteljük, hogy a politika az új világban szolgálat legyen és ne üzlet, akkor mindenkinek jobb lesz, nem csupán a szűk, egymást is hatalomban tartó politikusi csoportoknak. „Ha ezt elegen megértik és akarják, lehetséges a változás” – írja Pálinkás József. Reméli azonban, hogy a forradalmat a radikális változásokat kívánók és várók sem akarnak.

Az MTA volt elnöke kifejti, hogy az igazi változást akaróknak választásokon kell elnyerniük a már sokszor becsapott vagy csalódott választók bizalmát.

„Csak etikailag kikezdhetetlen, áldozathozatalra is képes politikusoktól remélhetjük, hogy életünk jobb, biztonságunk nagyobb, gyermekeink jövője kiszámíthatóbb, közéletünk békésebb lesz. A csupán a személyes hatalomért és meggazdagodásért élethalál harcot folytatók helyett a közösségünk érdekeit szolgálókat kell ügyeink képviseletére megválasztanunk. Az átláthatatlan politikai összejátszásokban résztvevők, a háttéralkuk mesterei helyett olyanokat, akik a politika átláthatóságát ígérik. Olyan politikusokra van szükségünk, akik a régi hatalmi technikák gyakorlása helyett az új világ, a változásokhoz alkalmazkodni képes Magyarország megteremtéséért dolgoznak” – olvasható Pálinkás József publicisztikájában.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Élőben jelentkezünk az SzFE sajtótájékoztatójáról

Élőben jelentkezünk az SzFE Vas utcai épülete elől, ahol a hallgatók az oktatókkal és a vezetőséggel tart közös sajtótájékoztatót.

Ismét demonstráltak a turizmus megmentése érdekében

Szeptember 18-án folytatódott a "Mentsük meg a turizmust" elnevezésű tüntetéssorozat, ezúttal a Dísz téren gyűlt össze nagyjából 200-300 ember.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes Podcast – A hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság határa

A Tabumentes Podcast első adásában olyan fontos kerültek kitárgyalásra, mint a hazai közbeszéd állapota, a vélemény- és szólásszabadság vélt, vagy éppen valós határai és a média befolyásoló ereje. Hallgassátok meg!

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,403lájkolóTetszik
731követőkövető
40követőkövető
1,900feliratkozóFeliratkozás

Jövő Rádió

Legfrissebb cikkek

LMP: Az összeesküvés-elméletekről hadováló Orbán az igazi neoliberális

Kanász-Nagy Máté szerint a kormányfő a második világháború előtti szintre viszi vissza a társadalombiztosítási jogokat.