Magyarország elsők között tesztelheti a japán gyógyszert

A világ minden pontján zajlanak kutatások, hogy minél hamarabb megtalálják a koronavírus elleni gyógyszert. A japánban törzskönyvezett Avigan favipiravir összetevője eddig hatékonynak tűnt a koronavírusos betegek kezelésére, ezért a japán kormány 12.200 Avigan tablettát küldött Magyarországra, ami száz beteg ellátására elég.

 „Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kap ezekből a gyógyszerekből részint a betegek kezelésére, részint további klinikai tesztek folytatására” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon közzétett videóban. 

A gyógyszerek a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába kerültek, mivel hazánkban eddig is ott vizsgálták az Avigan hatóanyagát. Dr. Kovács L. Gábor professzor elmondta: eredetileg nem koronavírusos betegek gyógyítására, hanem az influenzások kezelésére vizsgálták, és rendkívül hatékonynak bizonyult a vírus megölésében. 

Az egész világ megpróbálkozik most azzal, hogy ezt a készítményt a koronavírus ellen is bevesse. Más országok is ezzel próbálkoznak, mi is ezt szeretnénk megtenni”

– mondta. Hozzátette: a japánból érkezett gyógyszert nagy óvatossággal, klinikai vizsgálat keretében adják be a magyar betegeknek.  

Horváth Sára
Újságíró

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,326lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek