Elkerülhető a 14 napos házi karantén az Ausztria felől érkező magyaroknak

A határátkelőhelyeken mindenhol kiegyensúlyozott és nyugodt a forgalom” – mondta Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján. Alapesetben a magyar állampolgároknak továbbra is 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulniuk a hazatérést követően,

de új szabály: aki Ausztria felől lépi át a határt, és rendelkezik egy négy napnál nem régebbi igazolással negatív koronavírus-tesztről, annak nem kell karanténba vonulnia.

Bár folyamatosan zajlanak a tárgyalások a szomszédos országokkal a határátlépésről, a szlovák kormány még nem döntött arról, hogy a magyar állampolgárok mikortól utazhatnak Szlovákiába. 

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elhangzott: most volt először, hogy a gyógyultak száma meghaladta az aktív fertőző betegek számát. Szlávik János a Szent László kórház infektológus fővorvosa elmondta: három oltóanyag-kísérletnek is biztatóak az eredményei. 

Ennek a járványnak az alapmondata, hogy maradj otthon” – mondta Szlávik János. Hozzátette: a krónikus légzőszervi betegséggel küzdő gyerekek szüleinek is azt javasolják, ha tehetik, ne vigyék óvodába a gyerekeket. Szlávik János azt is elmondta: a koronavírus nemcsak a tüdőt támadhatja, hanem vérrögöket is képezhet, és sok esetben ez okozza a halált.

Horváth Sára
Újságíró

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek