„Az emberi élet értékesebb, mint a gazdasági profit”

Kendernay János, az LMP társelnöke online sajtótájékoztatóján a kulturális intézményekben foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyának átalakításáról szóló törvényről beszélt. Elmondta: számos olyan szakembert érint, akik eddig sem voltak anyagilag megbecsülve, és ezután még bizonytalanabb helyzetbe kerülnek.

Mivel kulturális örökségünk nem őrizhető meg a piaci logika alapján, így a szellemi örökségünk védelmén dolgozók tevékenysége sem mérhető piaci hatékonység szerint. Határozottan követeljük a kormánytól, hogy orvosolja ezt a helyzetet, és adjon arra garanciát, hogy nem folytatja a közalkalmazotti státusz alá tartozó további szakmák és munkakörök kiszervezését, leépítését” – mondta. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint egy olyan zöld fordulat lenne célravezető, amiben az ember áll a válságkezelés középpontjában. 

Kendernay János azt mondta: példaértékű Karácsony Gergely intézkedése, a főpolgármester ugyanis bejelentette, hogy a budapesti intézményekben továbbra is biztosítottak lesznek a kulturális területen dolgozóknak a közalkalmazottival azonos jogok. Kendernay János arra bátorította az önkormányzatokat, hogy hasonlóan cselekedjenek, bár tudják, ez komoly teher lehet az önkormányzatok számára, és abban bíznak, hogy ez csak ideiglenes megoldás lenne. 

Az LMP ezért 2022-ben történő kormányra kerülése esetén kiemelt fontosságú kérdésként fogja kezelni a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszának helyreállítását. Világos életpályamodellt akarunk számukra kínálni, rendezni akarjuk a közalkalmazotti bértáblát” – mondta. Hozzátette: a közjó szolgálata kötelességük, és a kultúra nem eladó. 

Horváth Sára
Újságíró

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek