Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Jövő TV Reflektorban című műsorának csütörtöki vendége Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa volt, akivel többek között a kormány járványhelyzettel kapcsolatos intézkedéseiről, valamint az esetleges második hullámra való felkészülés fontosságáról beszélgettünk.

Az egészségügyi szakpolitikus Kásler Miklós járványügyi intézkedései kapcsán elmondta, nem tudott megfelelő időben megfelelő döntést hozni, valamint az is példa nélküli volt eddig, hogy miniszteri rendeletek nélkül, utasításokkal irányítson valaki egy tárcát, úgy hogy az nem is az ő feladata lenne. A DK-s politikus szerint ugyanis az emberi erőforrások miniszereként inkább a kultúrával, oktatással, szociálpolitikával kellene foglalkoznia.

Komáromi Zoltán az EMMI miniszterének azzal kapcsolatos nyilatkozatát, hogy nem rendelt el a kórházi ágykiürítést, szánalmasnak nevezte, véleménye szerint az április 7-én kiadott miniszteri utasítás egyértelműen erről határozott.

A DK-s politikus a járvány hazai kezeléséről is kérdeztük, amiről úgy vélekedett: végig keveset teszteltek, akit pedig felderítettek, azt egyből kórházba helyezték, utóbbi döntés célravezetőnek bizonyult. Hozzátette, ezzel szemben a világon nem volt olyan ország, ahol a betegek 50-55%-a feküdt kórházban, máshol 20-25% került kórházba, mert sokat teszteltek.

“A másik megdöbbentő tény, hogy itthon a kimutatott betegek 13-14%-a halt meg, Mindenhol a világon ez a szám 2,5-3%”

Az egészségügyi szakpolitikus felhívta a figyelmet, amíg nincs ellenszer, addig a járvány nem tud lecsengeni, előbb mérséklődik, az enyhítésekkel pedig újra előretör majd, ezzel előreláthatólag jövő nyárig számolni kell. Komáromi Zoltán szerint az ország mindezek ellenére felkészült a járvány esetleges második hullámára, szerinte ugyanis

“az embereknek sokkal több eszük van, mint a kormánynak.”

A DK politikusa szerint az, hogy Kásler Miklós nem vállalta a felelősséget az általa aláírt, ágykiürítésekkel kapcsolatos utasításért, ezután pedig megpróbálta rátolni a felelősséget az orvosokra és a kórház igazgatókra, elfogadhatatlan. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy amely területtel meggyűlt a baja a miniszternek, azt elvették tőle. Az egészségügy helyzetének rendezését lehetséges, hogy Pintér Sándor belügyminiszter veszi majd át.

Komáromi Zoltán pozitívnak tartja, hogy a belügyminiszter azután, hogy lehetőséget kapott az egészségügy helyzetének rendezésére, egyből leült az Magyar Orvosi Kamara elnökével tárgyalni, bekérte a Kamara tanulmányait, emellett arról is egyeztetett egészségügyi közgazdászokkal, hogyan lehet újranyitni az egészségügyet.

Arra a kérdésre, hogy a Demokratikus Koalíció alkalmasnak tartja-e Pintér Sándort az egészségügyi védekezés vezetésére, Komáromi Zoltán úgy reagált: Pintér Sándor profi politikus, de az, hogy milyen utasítást kap a miniszterelnöktől, kiszámíthatatlan. A feladatait elvégzi, és van mögötte egy olyan egészségügyi tanácsadói csapat, ami képessé teszi arra, hogy a szükséges a lépéseket megtegye.

“Ha ez a magyar egészségügy talpra állítását eredményezi, azt a DK üdvözölni fogja”

– mondta.
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,326lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek