Elfogadták Cseh Katalin javaslatát, amely megelőzné az uniós pénzek ellopását

Cseh Katalin az Európai Parlament elé benyújtotta „Lex Mészáros” javaslatát, melyet az nagy többséggel meg is szavazott – tájékoztatott pénteken a Momentum. Az európai parlamenti képviselő múlt héten jelentette be, hogy benyújtott egy korrupcióellenes javaslatot az Európai Parlament számára.

Az ellenzéki párt a közleményében azt írta: a „Lex Mészáros” célja, hogy azok, akik korábban visszaéltek az uniós pénzekkel, ne kaphassanak további támogatásokat. Arra is felhívták a figyelmet, a momentumos európai parlamenti képviselő egyik legfőbb célja annak biztosítása, hogy az Európai Unió támogatásait ne használhassák olyanok, akik amúgy lábbal tiporják a közösség értékeit. „Ennek mentén nyújtotta be javaslatát a Parlament elé, mely javaslatot a képviselők nagy többsége támogatott, így az a(z Európai) Bizottság elé került” – tették hozzá.

Cseh Katalin a Facebook-oldalán számolt be csütörtökön arról, hogy az Európai Bizottság 2018-as költségvetési zárszámadása kapcsán az ő kezdeményezésére hívta fel az Európai Parlament a Bizottság figyelmét, hogy a jövőben az uniós támogatások elosztásának feltételeként szabja meg egy olyan eszköz használatát, amely lehetővé teszi a csalások és lopások kiszűrését.

A Momentum közleménye szerint a javaslat fő elemei:

  • Az Arachne(pók) eszközrendszer használata, mellyel az uniós források elosztásakor kiszűrhető a csalások lehetősége, és megelőzhető az uniós pénzek ellopása.
  • A Bizottság készítsen egy feketelistátazokról a cégekről és tulajdonosaikról, amelyek ellen korrupció és sikkasztás gyanújával folyik vizsgálat, vagy amelyeket korábban ilyen bűncselekményekben részesnek találtak. A feketelistán szereplők 5 évre legyenek eltiltva az uniós pályázatoktól, emellett pedig minden futó projektjük különös alapossággal legyen átvizsgálva.

A Momentum azt írta: a Parlament után most a Bizottságon a sor, hogy a javaslatokat megvizsgálja és megvalósítsa. Cseh Katalin a Facebook-oldalán megígérte: annak érdekében, hogy ez megtörténjen, folyamatos kapcsolatban lesz a Bizottság illetékeseivel. Ha ugyanis a Bizottság partner lesz ennek az ellenőrzési és elszámoltatási mechanizmusnak a megvalósításában, „az végre valódi áttörést jelenthet Európa megújításában – hogy az európaiak pénze ne másra fordítódjon, hanem az itt élők egészségének, tanulmányainak, munkahelyeinek fejlesztésére és környezetünk védelmére” – olvasható a közleményben.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,326lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek