A Jobbik elnöksége nem kíván közösséget vállalni Varga-Damm Andreával

Varga-Damm Andrea volt a téma felelőse, neki kellett volna részletesen egyeztetnie különböző szakértők bevonásával, ám ez – mint a tévedés is mutatja – nem volt elég alapos, ezért szavazta meg a Jobbik az úgynevezett állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt – erről Brenner Koloman országgyűlési képviselő beszélt az ATV Startnak. Azt is mondta, hogy az utóbbi fél évben többször kellett figyelmeztetni képviselőtársát „fegyelmezetlenségei” miatt, a párt elnöksége ezért is döntött a visszahívás mellett. Brenner Koloman hozzátette: ha a mandátum visszaadásának nem tesz eleget, kezdeményezik Varga-Damm kizárását a frakcióból.

Varga-Damm Andrea a Jövő TV Reflektorban című csütörtöki adásában jelentette be, hogy nem kívánja visszaadni mandátumát, ebben a döntésében megerősítette az a legalább ezerkétszáz visszajelzés is, amelyeket a Jobbik politikai közösségében lévőktől kapott. A képviselőnő cáfolta, hogy ne lett volna általa részletesen tájékoztatva a Jobbik frakciója. Arról is beszélt, hogy megalapozott szakmai javaslat alapján döntött a párt frakcióelnöksége a salátatörvény támogatásáról. Ugyanakkor korábban már előfordult, hogy a frakcióelnökség nem a témafelelős javaslatát fogadta el, és nem aszerint szavazott a parlamentben.

„A politikai döntést alapvetően a frakcióelnökség hozza meg”

– tette hozzá Varga-Damm Andrea. A Jövő TV interjújában utalt rá, hogy a Jobbik a közösségi oldalakon olvasható „elégedetlenségi hullám” hatására változtatott álláspontján, és ezt követte az a közlemény, amiben elnézést kértek a salátatörvény megszavazása miatt.

Az ellene indult támadás kapcsán azt mondta, van esély rá, hogy az is indok volt, hogy korábban megmérettette volna magát elnökjelöltként a Jobbik tisztújításán. „Lehet, hogy azzal is összefüggésben van, nem tudom” – jelentette ki. Hozzátette: mindenesetre úgy érzi, túlzás az a döntés, amit vele szemben a Jobbik frakcióelnöksége hozott. Azt is elmondta: a Jobbik elnökségéből és frakciójából is volt olyan, aki a támogatásáról biztosította, de neveket nem akart említeni, nehogy nehéz helyzetbe hozza őket.

Varga-Damm Andrea nem tartja hibásnak magát, és a visszajelzések miatt is arra jutott, hogy nem adja vissza a mandátumát.

„Eldöntöttem, hogy ezt nem én fogom eldönteni, ezt eldöntik azok, akik engem támogatnak, és szeretnek”

– mondta, majd megjegyezte: rengeteg jobbikos tagról van szó. Kijelentette azt is, hogy továbbra is a Jobbikért szeretne dolgozni.

„Az elmúlt két évben is, az égvilágon mindent megtettünk azért, hogy a jobbikos értékek a parlament falai között megjelenjenek”

– hangsúlyozta Varga Damm-Andrea. Arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig 250 felszólalása van a háta mögött, és 52 törvényjavaslatnak, határozatnak volt a témafelelőse. Arra a kérdésre, hogy tud-e még hinni a Jobbikban, azt mondta:

„A Jobbik az nem a vezetőségből áll, a Jobbik az egy létforma, az egy lélek dolog, hogy valaki jobbikos.”

Kifejtette: jobbikosnak lenni, nem azon múlik, hogy egy pártnak ki a vezetője, vagy kik a vezetőségi tagjai, mert nem ők jelentik a szervezetet, azt ugyanis a tagság adja, „a tagság összetartó lelkiereje a párt alapértéke”. Hangsúlyozta: a politikai pályáján nem szeretne elszakadni a párt 2003-as alapító nyilatkozatától.

Persze ha rákényszerítik, akkor el tudja képzelni, hogy független képviselőként folytassa tovább a munkáját.

„Azt el kell mondani, attól, hogy közjogi értelemben független képviselő vagy, a te lelked az nem távolodik el attól a politikai közösségtől, ahonnan az utad indult. Én soha nem leszek nem jobbikos, az elképzelhetetlen”

– fogalmazott Varga-Damm Andrea.

A Jövőt TV interjúja után azonnal közleményt adott ki a Jobbik elnöksége. Ebben azt írták: Varga-Damm Andrea „megszegte” az esküjét, mert annak ellenére tartja meg mandátumát, hogy visszaadásáról a Szent Korona előtt tett esküt. Az elnökség szerint az is „súlyos bűn”, hogy a képviselőnő a mai napig nem ismerte el, hogy „hibázott”. Nem kívánnak vele közösséget vállalni, mert szerintük a képviselőnő az állami megfigyelőrendszerről szóló törvényt bíráló választókat „butának nevezte” a közösségi médiában.

Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek