Varga-Damm Andrea nem adja vissza a mandátumát

A Jövő TV Reflektorban című műsorának csütörtöki vendége Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője volt, akivel annak kapcsán beszélgettünk, hogy a Jobbik állítása szerint a párt frakciója a képviselőnő javaslatára megszavazta kedden az úgynevezett állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt. Ezután a párt felszólította a képviselőnőt, adja vissza a mandátumát.

A keddi ülésnap tevékenyen telt az Országgyűlésben: a képviselők többek közt határoztak a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvételéről, a kormánypárt visszavonta az egyszer használatos műanyagok betiltását célzó javaslatát, emellett titkosították a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés iratait és megtiltották a nemváltás jogi lehetőségét is.

Ezeken túl pedig egy olyan kormánypárti törvényjavaslatot is elfogadtak, ami többek között felhatalmazást nyújt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizhesse az állami és az önkormányzati szervezetek elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát. Emellett a javaslattal módosították a rendőrségi törvényt is, ezután a hatóságok akár 20 évig is megőrizhetik a gyanúsítottak adatait, még akkor is ha ártatlannak bizonyulnak.

A Jobbik közleményében azt írta:

Megváltoztathatatlan tény, hogy a Jobbik – a téma felelősének a javaslata alapján – megszavazta a törvényt. Hiba volt.”

A téma felelőse Varga-Damm Andrea jobbikos országgyűlési képviselő volt. Szerdán a Jobbik újabb közleményt adott ki, melyben kijelentették, ha “megfelelően tájékoztatta volna” a képviselőket a téma felelőse, sohasem adták volna a nevüket egy ilyen javaslat elfogadásához, ezért felszólították Varga-Damm Andreát, hogy 24 órán belül adja vissza a mandátumát, ellenkező esetben a párt frakcióvezetése kezdeményezi képviselőnő kizárását a Jobbik parlamenti frakciójából.

Varga-Damm Andrea a Jövő TV Reflektorban című műsorában jelentette be: nem adja vissza a mandátumát, de a pártból sem kíván kilépni, mert úgy érzi, ő nem követett el semmilyen hibát, továbbra is a Jobbikban kíván dolgozni. Az interjú során elmondta, a Jobbikon belül többen is a támogatásukról biztosították.

A képviselőnő Facebook-oldalán közzétett közleményében azt írta, az általa meghozott döntésért vállalja a felelősséget. Hozzátette: A törvényjavaslat járt a Honvédelmi és rendészeti Bizottságban, az Igazságügyi Bizottságban és a Törvényalkotási Bizottságban, a frakcióvezetésnek pedig bőven volt ideje, hogy ezt a törvényjavaslatot áttanulmányozza. Mint írja: a Jobbik frakcióvezetése felülbírálta a saját korábbi döntését, ezután pedig azt a döntést hozták, hogy mindezért Varga-Damm Andreát terheli a felelősség, ezért 24 órán belül vissza kellene adnia a mandátumát.

“Nem hagyom cserben sem a Jobbik közösségét, sem az engem támogató polgárokat, ezért nem adom vissza a mandátumomat.”

– írta Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő.
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek