Gulyás Gergely: Jövő kedden fogjuk kérni a rendkívüli jogrend felfüggesztését a parlamenttől

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, jövő hét kedden fogják a Országgyűlés felhatalmazását kérni a rendkívüli jogrend felfüggesztéséhez. Azonban vannak olyan rendeletek, amelyek túlnyúlnak a járványon, így ezekről törvényt kell majd hoznia a parlamentnek, hogy továbbra is érvényben maradhassanak.

A bölcsődék és óvodák kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő elmondta: a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-tól visszatérhetnek a normális működési rendhez. A tanévet azonban nem hosszabítja meg a járvány ellenére sem a kormány, az továbbra is június 15-ig tart. Szintén június 2-tól engedélyezik az iskolákban a kiscsportos konzultációk, egyéni felkészítések megtartását, de a tanév végéig alapvetően a digitális tanrend marad érvényben.

Európa egyik legsikeresebb védekezése a magyar

A járvány elleni védekezést egyébként Európa egyik legsikeresebbjének nevezte a miniszter, Gulyás szerint időben léptünk, szemben az olaszokkal, ezért is jobb nálunk a helyzet. Azonban még nem vagyunk túl a járványon, ezért az egészségyüben továbbra is fent kell tartani a járványügyi intézkedéseket. Az Operatív Törzs is fennmarad, amelyet továbbra is Pintér Sándor belügyminiszter vezet.

Megszűnteti a kormány a tranzitzónákat

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kormány az Európai Bíróság ítélete miatt döntött a tranzitzónák megszűntetéséről is. Ezzel a ítélettel nem ért egyet a magyar kormány, de betartják azt. Azok, akik idegenrendészeti őrizetben voltak eddig, ők továbbra is az alatt maradnak, de akik nem, őket befogadóállomásra szállítják át. Aki Magyarországra szeretne jönni menekültként, az az ország nem EU-s külképviseletein kezdeményezheti az eljárást.

Security Check Required

No Description

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,326lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek