Csárdi Antal keményen beleszállt Kocsis Mátéba az ellenzéki kerületeket ért elvonások miatt

Komoly csörte alakult ki az elmúlt hetekben a fideszes Kocsis Máté és az LMP-s Csárdi Antal között, amiért a kormány összesen másfél milliárd forint fejlesztési forrást csoportosított át két ellenzéki vezetésű kerülettől a gazdaság- és járványvédelmi alapba, míg a Kocsis által elnökölt Magyar Kézilabda Szövetség 1,3 milliárd forint támogatást kapott.

A Pikó András vezette Józsefvárostól 1,125 milliárd forintot, míg a Baranyi Krisztina által irányított Ferencvárostól 400 millió forintot vont el a kormány.

Az ellenzéki polgármesterek szerint politikai bosszú áll a dolog hátterében, ugyanis Kocsis a 2018-as országgyűlési választásokon megnyerte a körzetét, amelyhez a VIII. és IX. kerület egy része is tartozik, azonban a tavaly októberi önkormányzati választásokon már mindkét kerületben ellenzéki győzelem született.

A kerületeket képviselő ellenzéki országgyűlési képviselő, az LMP-s Csárdi Antal ezért keményen beleszállt a parlamentben is Kocsis Mátéba, aki szerint egyenesen pártpolitikai leszámolás zajlik Ferencváros és Józsefváros ellen.

Csárdi a Jövő TV Reflektorban című műsorának kedd esti adásában egyszerű hazugságnak nevezte azt is, hogy az ellenzéki polgármesterek tehetnek valójában arról, hogy a kerületeiktől elvonták ezeket a fejlesztési pénzeket.

Az LMP országgyűlési képviselője szerint az is könnyen cáfolható, hogy ezekre az összegekre a járvány elleni védekezésben lenne szükség, miután a kormány a 9 milliárd forintot fordít propagandára és 1,3 milliárd forintot ad a járványhelyzet közben a kézilabdára.

Az ellenzéki politikus korábban írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudja, más önkormányzatoktól is elvontak-e ilyen forrásokat. A stúdióbeszélgetés előtt néhány órával érkezett meg a miniszter válasza, amelyben csupán annyit írt, hogy “mindenkitől megértést és hozzájárulást vár el, majd a védekezés közös ügyünk”.

Csárdi abban egyetért Pintér Sándorral, hogy a védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét, ám szerint a miniszter ezzel megsértette az Országgyűlés működésére vonatkozó törvényt, ugyanis nem adott érdemi választ az írásbeli kérdésére, ő ugyanis nem arra volt kiváncsi, hogy mi volt az elvonás oka, hanem hogy mely önkormányzatok esetében történt hasonló átcsoportosítás.

Az LMP-s képviselő a műsorban bemutatta azt a levelezést is, amely bebizonyítja, Kocsis Máté és Pogácsás Tibor államtitkár is hazudott a parlamentben, amikor azt állítotották, hogy Baranyi Krisztina maga kérte a Belügyminisztériumtól, hogy a már korábban megítélt fejlesztési forrásokat ne utalják át az önkormányzat részére.

Kocsis Máté a kézilabdáért tudott lobbizni, a kerületekért nem

Csárdi szerint azért is elfogadhatatlan a kormány döntése, mert mind Józsefvárosban, mind Ferencvárosban olyan beruházások valósultak volna meg, amelyek a teljes lakosság érdekeit szolgálták volna. Többek között óvodák, bölcsődék és bérlakások építésére szerették volna felhasználni a megítélt forrásokat a kerületek.

“Egy olyan gazdasági helyzetben, amikor emberek százezrei mennek tönkre egyik napról a másikra, akkor nem a kézilabdára és a focira kell költeni.”

– szögezte le az LMP-s országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus kételkedik továbbá abban is, hogy Kocsis Máténak, mint a Fidesz frakcióvezetőjének nem volt beleszólása abba, hogy átcsoportosításra kerültek ezek a források.

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek