Göd után újabb önkormányzatoktól vennék el az iparűzési adót

Kedden éjszaka nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvényjavaslatot, amely országossá tenné a gödi modellt, melynek értelmében elvennék a helyi önkormányzattól az iparűzési-adóbevételt.

Az ügy kapcsán Gémesi György gödöllői polgármesterrel, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökével készítettünk online interjút.

A Fidesz tért vesztett a tavaly októberi választásokon, ezért akarja ellehetetleníteni az önkormányzati rendszert

A MÖSZ elnöke úgy fogalmazott a javaslat kapcsán: ez a kormány önkormányzatokat ellehetetlenítő politikájának a folytatása. Gémesi elmondta azt is, nem először próbálja meg a kormányzat “rátenni a kezét” az önkormányzatok iparűzési adójára, korábban ezt láthattuk a gödi Samsung-gyár kapcsán is, azonban ott még arról volt szó, hogy százmilliárd forint feletti beruházások esetében kerülnek a megyei önkormányzatokhoz ezek a bevételek.

Az öt milliárd forintos öszeghatárt durvának nevezte Gémesi, ez ugyanis már a középvállalkozói szint, amely gyakrolatilag azt eredményezi, hogy a jövőben az ilyen fejlesztésekből nem profitálhatnak a helyi önkormányzatok, míg a beruházás miatt keletkező környezeti, közlekedési terhek továbbra is náluk jelentkeznek. Ez szerinte oda is elvezethet, hogy a települések nem akarják majd, hogy újabb beruházások létesüljenek náluk.

A Fidesznek kedves településeknek oszthatják majd szét a pénzt

Gémesi György szerint a kormány korábban teljesen kiüresítette a megyei önkormányzatok szerepét, mára egy pártpolitikai testületté vált, amely gyakorlatilag csak a megyét érintő fejlesztésekben nyilváníthat véleményt, de a pénzt kormányzati szinten osztják szét a pályázatok kapcsán. Most azzal, hogy ezek a bevételek mégis hozzájuk kerülnek, a cél az lehet, hogy a forrásokat politikai instrukciók alapján szétosszák a megye más települései számára.

A párton belül is fesztülséget szülhet a javaslat

Arra kérdésünkre, hogy a törvényjavaslat miatt kialakulhat-e a kormánypárton belül konfliktus a fideszes polgármesterek és a pártvezetés között, Gémesi azt mondta, több kormánypárti települést is érinthetnek az elvonások, ezért velük biztosan érdekellentét alakul ki. Azt azonban, hogy a kormánypárti polgármesterek hatására módosítanak-e a törvényjavaslaton, egyelőre nem lehet tudni, azonban volt már erre példa korábban.

Szalai Szabolcs
Írtam újságot, dolgoztam tévében és rádióban. Beleszagoltam a politikába, de kiábrándultam belőle. Aztán kiábrándultam a kiábrándultságból is. Most itt vagyok.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,326lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek