Tíz éve alakult az első kétharmados Orbán-kormány – vendég: Schiffer András

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Schiffer Andrással, az LMP korábbi társelnökével annak kapcsán beszélgettünk, hogy tíz évvel ezelőtt – május 14-én – alakult meg az az Országgyűlés, amelyben Orbán Viktor először szerzett kétharmadot, és amelybe új szereplőként először jutott be az LMP és a Jobbik is. Schiffer András elmondta: az, hogy egy stabil politikai erő helyezkedett kormányzati helyzetbe 2010-ben, felcsillantotta a korábbi rendszer pozitív irányba történő változtatásának lehetőségét, amihez az is hozzá járult, hogy új pártok is bekerültek az Országgyűlésbe.

Arra a kérdésre, hogy mit gondolt az alakulóülésen elhangzott Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatáról, úgy fogalmazott: “akkor bennem is megállt az ütő, de nem ez volt az egyetlen vészjósló jel.” Schiffer András szerint ugyanis Orbán Viktor 2010-ben úgy hirdetett harcot országromboló jelenségekkel szemben, hogy pontosan tudta, ezekhez az eszközökhöz ő maga is hozzá fog nyúlni. Hozzátette: már az egyes tisztségviselők kinevezésekor is látszott, hogy nyílt pályás letámadás zajlik a Fidesz részéről, mégis kezdetben reálisan látták, melyek a nemzetstratégiai szempontból legfontosabb megoldandó problémák – ezekben pedig a Jobbik és az LMP is egyet értett a Fidesszel.

2010-ben Orbán Viktor az új ellenzéki pártok vezetőivel is konzultált, amire visszaemlékezve Schiffer András elmondta, már akkor figyelmeztette a miniszterelnököt:

“Ha így folytatják a nyomulást, belekényszerítenek minket abba a helyzetbe, hogy Gyurcsánnyal kell majd versenyt ordítani, hogy ki látja jobban patás ördögnek Orbán Viktort. És ez bekövetkezett.”

– mondta Schiffer András.

Schiffer András szerint fontos, hogy az ellenzék és a magyar társadalom is levonja az elmúlt tíz év tanulságait, véleménye szerint ugyanis “a rövidtávú politikai siker és a magyar demokrácia jövőjének szempontjából is fontos, hogy ne csak szapuljuk, hanem megértsük azt, ami történt az elmúlt tíz évben.” Hozzátette: ez azért is lényeges, mert amennyiben Orbán politikai értelemben lábon lövi magát – ami Schiffer szerint a válságkezelés kapcsán nem elképzelhetetlen -, és kormányváltás jön, fennáll annak a veszélye, hogy kellő helyzetelemzés nélkül rövidesen egy újabb autokratikus visszarendeződés menne végbe.

Az Európai Parlamentben zajló, magyar kormány elleni vitákra kitérve Schiffer András arról is beszélt: szégyenletesnek tartja, hogy a magyar kormány és az ellenzék az Európai Parlament segítségével kívánja megvívni a belpolitikai vitáit, “nincs még egy olyan ország Európában, amelyik a saját belső konfliktusaihoz egyfolytában külföldi játékvezetőt kér.”

Schiffer szerint Magyarországon demokrácia van, ám az alkotmányos demokrácia feltételei már nem érvényesülnek. Véleménye szerint a jelenlegi kormányt választás útján is le lehet váltani – ezt bizonyítja a 2015-ös időközi- és a 2019-es önkormányzati választás is -, ugyanis olyan választási rendszert hozott létre a Fidesz, ahol a nagy győzelmet nagy vereség követheti.

“Ha a Fidesz egyszer veszít, akkor nagyon veszít.”

– vélekedett Schiffer András.
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Tanulják a koalíciós kormányzást Göd városvezetői

Nagy volt a feszültség a polgármester, és az alpolgármesterek között.

Ha Pintér Sándor talpra állítaná az egészségügyet, azt a DK üdvözölné

A Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa szerint Magyarország felkészült a járvány második hullámára, hozzátette: "az embereknek ugyanis sokkal több eszük van, mint a kormánynak".

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

12,324lájkolóTetszik
614követőkövető
30követőkövető
394feliratkozóFeliratkozás

Ellensúly

Legfrissebb cikkek